Siden de første snøkrabbene ble registrert i det østre Barentshavet for vel tjue år siden, har arten spredd seg nord- og vestover. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Norsk institutt for vannforskning får nesten 9 millioner kroner fra Forskningsrådet til å avsløre snøkrabbens hemmeligheter.

– Fisket etter snøkrabbe er allerede et viktig tilskudd til norsk sjømatnæring. Den går for å være en delikatesse, og hittil i år har vi eksportert snøkrabbe for rundt hundre millioner kroner, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp).

Siden de første snøkrabbene ble registrert i det østre Barentshavet for vel tjue år siden, har arten spredd seg nord- og vestover.

annonse

Snøkrabben er en ny art i våre havområder, og forskerne har så langt ikke kunnet fastslå om den selv har vandret inn i Barentshavet, eller om den er en såkalt introdusert art. Fisket etter snøkrabbe i Barentshavet har potensial til å bli et godt tilskudd til norsk sjømatnæring.

– Det er spennende at et prosjekt som ser sammenhengene mellom grunnleggende økologisk kunnskap og økonomiske og politiske interesser, vinner fram i denne konkurransen, sier områdedirektør Fridtjof Unander i Forskningsrådet.

Det nye prosjektet skal gå over fire år med oppstart i april neste år og vil ta for seg både økologiske effekter og bærekraftig forvaltning og høsting av snøkrabbe i Arktis under endrede klimaforhold.

annonse

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon