Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter tre uker med sonderinger er KrF fortsatt ikke klar for å starte formelle regjeringsforhandlinger med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

annonse

KrF samlet seg til et omfattende møtemaraton på Stortinget onsdag. Det startet med et vel to timer langt sentralstyremøte, etterfulgt av drøye fire timer med landsstyrer før sentralstyret rundet av med et kort møte.

– Vi har hatt et godt landsstyremøte der vi fikk drøftet hvordan vi ligger an og ikke minst fikk oppdaterte innspill. Det var nyttig inn i den siste fasen av sonderingene, sa KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad etter landsstyremøtet.

Innspillene gikk langs de linjene som KrF allerede har trukket opp – men uten at det ligger noen oppdatert og spisset kravliste på bordet.

Avklaringer gjenstår

– Naturlig nok, med det vi vet som er på agendaen nå, blir det en status fra de viktige samtalene som nå pågår, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB i forkant av møtemaratonen.

– Vår delegasjon forteller om gode samtaler, men at det også er en del reelle avklaringer som naturlig nok ikke har funnet sted, legger han til, uten å utdype nærmere hva som ligger i dette.

KrF-lederen ønsket i høst å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men tapte den interne dragkampen. Derfor sitter KrF nå i sonderinger om å gå inn i Solberg-regjeringen.

Hareide varslet på det ekstraordinære landsmøtet 2. november at han ville gå av hvis partiet valgte en annen kurs enn den han anbefalte. Han sitter imidlertid i KrFs referansegruppe for sonderingene.

– Viktig fase

Ropstad gikk mot Hareides råd og leder KrF i sonderingene.

– Det er greie samtaler der man klarer å identifisere enighet og uenighetspunkter som det selvsagt i en sonderingsfase er viktig å få mest mulig avklaring på, for å se om det er noe poeng å gå inn i en forhandlingsfase, sier han til NTB.

– Vil dere kunne starte forhandlinger etter jul?

– Det er målsettingen. Nå er vi inne i en viktig fase for å klare å nå det. Men for KrF er det viktigste å få et godt resultat, ikke om man begynner akkurat rett over nyttår eller om vi må litt ut i januar, sier Ropstad.

Han erkjenner at det i en flertallsregjering vil være ekstra viktig for KrF å få gjennomslag i en eventuell plattform, siden regjeringens politikk da vil bli landets politikk.

– Å bli orientert om prosess, status og tidslinje vil være viktig for landsstyret, samt at vi får noen siste innspill på hva landsstyret er opptatt av, sier Ropstad.

Hemmelighold

De fire partiene har holdt kortene tett til brystet etter at statsminister Erna Solberg (H) samlet partienes ledere til et første møte 22. november. Allerede dagen etter ble det klart at det ikke ville bli regjeringsforhandlinger før etter nyttår.

Sist helg slo Venstre-leder Trine Skei Grande fast at klimapolitikken i Jeløya-plattformen, som regjeringen styrer på i dag, er utdatert og må skjerpes i en ny plattform. Venstre kom også med en åpen kravliste innen skole, arbeid og næring.

For KrF vil økt barnetrygd, skjerpede klimakrav og sterkere innsats mot fattigdom stå sentralt. I tillegg har Solberg skapt forventninger i KrF om endringer i abortloven. Ifølge Vårt Land vil KrF ha slutt på krav til likestilling og integrering i trossamfunn, og partiet krever tydelige formuleringer om Norges kristne og humanistiske arv og tradisjoner.

Samtidig er avstanden stor mellom KrF og spesielt Frp i skatte- og avgiftspolitikken. KrF la i sitt alternative budsjett opp til skatteøkninger i milliardklassen, blant annet i form av økte miljøavgifter, økte avgifter på alkohol og tobakk og innstramminger i taxfree-ordningen.

Frp vil for sin del innføre moms på elbiler og bruke pengene på lavere bomtakster, et forslag Unge Venstre-leder Sondre Hansmark tirsdag beskrev som «helt idiotisk».

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.