Foto: PA via AP / NTB scanpix
annonse

Storbritannias statsminister Theresa May gikk seirende ut av tillitsvoteringen i Det konservative partiet. Dermed er hun immun i ett år.

Prisen hun måtte betale for seieren, var et løfte om å gå av som partileder før neste valg.

Den britiske statsministeren har kjempet for sitt politiske liv etter at det onsdag morgen ble klart at terskelen var nådd for å kreve en avstemning om mistillit mot May som partileder i Det konservative partiet.

annonse

Men den 62 år gamle statsministeren overlevde avstemningen, som ble holdt allerede samme kveld.

– Resultatet av avstemningen holdt i kveld er at den parlamentariske gruppen har tillit til Theresa May som leder av Det konservative partiet, sa leder Graham Brady i partiets såkalte 1922-komité, til øredøvende jubel fra konservative partifeller.

Fredes av egne i ett år

Et flertall på i alt 200 tory-parlamentarikere stemte mot mens 117 stemte for å beholde May.

I forkant av avstemningen skal May ha fortalt partifellene at hun ikke kommer til å stille som kandidat i neste valg.

Seieren innebærer at de konservative ikke kan utfordre henne med ny mistillitsvotering på et helt år. Derimot kan Labour fremme mistillitsforslag i Underhuset over Mays brexit-avtale.

Splittelsen forblir

Førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder påpeker at seieren ikke endrer den bakenforliggende konflikten i Tory-partiet.

annonse

– Partiet er splittet, og det kommer til å fortsette å være splittet. Slik ville det ha vært om hun tapte også. Denne splittelsen har egentlig vært der hele tida, og en partileder i et så stort parti har aldri støtte fra hele partiet, sier Mustad til NTB.

Han mener likevel at 117 stemmer mot, nok er flere enn hva May kan føle seg komfortabel med.

– Det viser at det er større motstand enn bare de harde brexitforkjemperne. Det er også en del moderate parlamentsmedlemmer som nå mener at hun burde gå. Så motstanden er nok større enn ønskelig for henne, sier Mustad.

Statsminister Theresa May sier hun er glad for støtten fra partifellene, og noterer seg motstanden mot brexitavtalens reserveløsning for Nord-Irland.

– Jeg er glad for å ha fått støtte fra mine kolleger, og jeg har lyttet til hva de andre har sagt, sa May i sin første kommentar utenfor statsministerboligen onsdag kveld etter å ha vunnet mistillitsvotumet i eget parti.

– Jeg har hørt det som ble sagt i Underhuset om Nord-Irland-reserveløsningen, og jeg vil jobbe for å oppnå juridiske og politiske forsikringer fra EU, sa May.

Reserveløsningen, en såkalt «backstop» for grensen mellom Irland og Nord-Irland, er kun ment å tre i kraft som en siste utvei hvis ingen annen løsning kommer på plass. Problemet er at reserveløsningen verken har noen tidsavgrensning eller noen nødutgang som britene kan benytte seg av hvis løsningen noensinne tas i bruk.

Storbritannias statsminister Theresa May overlevde tillitsvoteringen i eget parti, men risikerer fortsatt å bli stilt overfor mistillit som statsminister.

Seieren i onsdagens tillitsvotering internt i Det konservative partiet vil neppe løse problemene statsministeren står overfor i Parlamentet, mener førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder, som følger britisk politikk tett.

– Det kan fort komme mistillit mot selve regjeringen. Dette var et mistillitsforslag mot henne som partileder, ikke som statsminister for en mindretallsregjering. Så det vil ikke gi noen arbeidsro, sier Mustad til NTB.

Han mener det store spørsmålet nå er hva partier som Labour og det skotske nasjonalistpartiet SNP vil gjøre i ukene som kommer.

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.