Illustrasjonsbilde. Foto: Aaserud / Aktuell / Skanpix
annonse
annonse

I de siste åtte årene har vold med håndgranater økt kraftig i Sverige. Over hundre hendelser har bidratt til at to døde og ni ble skadet. Det er høye tall sammenlignet med andre land i Europa, viser en ny studie presentert av SVT. «Det er ekstremt i et ikke-krigførende land», sier kriminalkommisær Gunnar Appelgren, en ekspert på gjengkriminalitet, til den svenske statskanalen.

Så sent som fredag ble en restaurant nær Avenyn i Göteborg utsatt for det politiet mistenker var et granatangrep. Og søndag morgen skjedde to eksplosjoner i Malmö. En av disse i et flerfamiliehus der en 18 år gammel mann ble kjørt til sykehus med livstruende skader. Det er ennå ikke fastslått hva som ble detonert i Malmö.

Antallet detonerte håndgranater økte fra to i 2011 til 39 i 2016. Flertallet fant sted i storbyområdene Malmö, Stockholm og Göteborg.

annonse

Antall skuddepisoder har økt kraftig de siste årene og håndgranater følger samme mønster, skriver den svenske statskanalen. 28 prosent av angrepene er rettet mot mennesker – andre mot gjenstander som politi og fast eiendom.

To personer har blitt drept på grunn av eksplosive håndgranater og et titalls personer er skadet. Det siste offeret var i januar i år da den 63 år gamle Daniel Cuevas Zuniga ble drept sørvest i Stockholm. Han var nettopp ferdig med å jobbe på et pensjonat, og var på vei til sykkelen med kona for å handle da han fant en håndgranat. Han trodde det var et leketøy, og plukket det opp. Granaten detonerte og drepte ham og skadet hans kone.

To år tidligere ble en åtte år gammel gutt drept, da en granat ble kastet inn i en leilighet i Gøteborg – som hevn i en konflikt mellom kriminelle gjenger.

annonse

«Bruken av håndgranater har falt i 2017 og 2018 i forhold til 2016, men vi har fortsatt ganske høy grad av håndgranatangrep i forhold til andre land som Danmark, Norge og Tyskland», sier kriminolog Amir Rostami fra Institutt for fremtidige studier, som sammen med forskerne Joakim Sturup og Manne Gerell ved Malmö Universitet står bak en rapport om kriminalitetsutviklingen.

Han forteller at forskere og politimenn fra europeiske land er overrasket over bruken av granater i Sverige, da andre land har noen få detonerte granater årlig. «Hvorfor vokser det så sterkt, og hvorfor Sverige skiller seg ut er spørsmål vi ikke kan svare på», sier Amir Rostami.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon