Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) redegjorde om FNs migrasjonspakt i Stortinget torsdag. Arkivfoto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Del saken
 • 1.1K
 •  
 •  
 •  
 •  

Det er nødvendig å samarbeide internasjonalt om migrasjon. Nasjonal kontroll over innvandringen er ikke nok, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Torsdag kom hun til Stortinget for å redegjøre om FNs migrasjonsplattform, som Norge sluttet opp om under migrasjonskonferansen i Marrakech tidligere i uka. Frp har imidlertid tatt dissens i regjeringen i saken og har fremmet et forslag om å avvise erklæringen.

– Norges holdning er at norsk lovgiving og tilhørende ordninger fungerer godt, og at den globale plattformen ikke gir grunnlag for å endre det norske regelverket, sa Eriksen Søreide i sin redegjørelse.

Hun sier samarbeid for å sikre trygg og ordnet migrasjon ikke står i motsetning til muligheten til å kontrollere hvem som får adgang til landet.

– Det er selvsagt ethvert lands naturlige behov og rettighet. Men nasjonal kontroll alene vil ikke håndtere migrasjonsutfordringene, sier utenriksministeren.

Hun mener det trengs nye verktøy og måter å samarbeide på, og FNs migrasjonspakt er ett av flere viktige verktøy som kan bidra.

– Norge er et land som ivaretar våre nasjonale interesser også gjennom å bidra til å finne felles løsninger på felles utfordringer, og nye tiltak for å løse nye problemer.

Eriksen Søreide sier regjeringen har informert om sine posisjoner i forhandlingene om FNs migrasjonspakt og viser til budsjettforslaget fra Justis- og beredskapsdepartementet i fjor og i år, og sin egen utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget.

– Fremskrittspartiet har de siste ukene argumentert for hvorfor de ikke ønsker norsk tilslutning. Høyre og Venstre mener på sin side at plattformen gir et felles utgangspunkt for det politiske arbeidet for å håndtere migrasjon bedre, slik at vi kan få irregulær migrasjon under kontroll, opplyser Søreide.

Men en samlet regjering er opptatt av at den brukes for å fremme norske interesser som rask retur, la hun til.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1.1K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]