Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) redegjorde om FNs migrasjonspakt i Stortinget torsdag. Arkivfoto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse

Det er nødvendig å samarbeide internasjonalt om migrasjon. Nasjonal kontroll over innvandringen er ikke nok, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

annonse

Torsdag kom hun til Stortinget for å redegjøre om FNs migrasjonsplattform, som Norge sluttet opp om under migrasjonskonferansen i Marrakech tidligere i uka. Frp har imidlertid tatt dissens i regjeringen i saken og har fremmet et forslag om å avvise erklæringen.

annonse
Reklame fra Resett butikken

– Norges holdning er at norsk lovgiving og tilhørende ordninger fungerer godt, og at den globale plattformen ikke gir grunnlag for å endre det norske regelverket, sa Eriksen Søreide i sin redegjørelse.

Hun sier samarbeid for å sikre trygg og ordnet migrasjon ikke står i motsetning til muligheten til å kontrollere hvem som får adgang til landet.

– Det er selvsagt ethvert lands naturlige behov og rettighet. Men nasjonal kontroll alene vil ikke håndtere migrasjonsutfordringene, sier utenriksministeren.

annonse
annonse

Hun mener det trengs nye verktøy og måter å samarbeide på, og FNs migrasjonspakt er ett av flere viktige verktøy som kan bidra.

– Norge er et land som ivaretar våre nasjonale interesser også gjennom å bidra til å finne felles løsninger på felles utfordringer, og nye tiltak for å løse nye problemer.

Eriksen Søreide sier regjeringen har informert om sine posisjoner i forhandlingene om FNs migrasjonspakt og viser til budsjettforslaget fra Justis- og beredskapsdepartementet i fjor og i år, og sin egen utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget.

annonse
Reklame

– Fremskrittspartiet har de siste ukene argumentert for hvorfor de ikke ønsker norsk tilslutning. Høyre og Venstre mener på sin side at plattformen gir et felles utgangspunkt for det politiske arbeidet for å håndtere migrasjon bedre, slik at vi kan få irregulær migrasjon under kontroll, opplyser Søreide.

Men en samlet regjering er opptatt av at den brukes for å fremme norske interesser som rask retur, la hun til.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.