Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Torsdag redegjorde utenriksminister Ine Eriksen Søreide for regjeringens holdning til FNs migrasjonsavtale. Senere på kvelden skal FrP fremme forslag om at Norge bør si nei til endelig tilslutning til den kontroversielle pakten. FrPs 27 representanter er ventet å stemme for forslaget, de andre partiene er ventet å støtte norsk tislutning, men i Senterpartiet har signalene vært mer blandede.

Mandag møttes politikere fra hele verden i Marrakesh, der de signerte FNs omstridte migrasjonsavtalen Global Compact for Migration, der det fremgår at avtalelandene skal åpne nye, legale veier for migranter, og å motarbeide innvandringskritiske medier. Men den formelle tilslutningen til avtalen skal ikke finne sted før senere i desember, hvilket betyr at motstanderne av avtalen fortsatt har mulighet til å stanse norsk tilslutning.

– Formell signering skal etter jeg har fått opplyst ikke skje før 19. desember. Om Stortinget skulle gå imot, blir det heller ingen norsk tilslutning, sier FrPs innvandringspolitiske talsmann, Jon Engen-Helgheim, til Resett.

En gang etter utenriksminister Ine Eriksen Søreides redegjørelse torsdag, skal FrP fremme et forslag om å si nei norsk tilslutning til avtalen. FrPs representanter vil stemme for forslaget, og Resett har dessuten fått tips om at det finnes en mulighet for at også Senterpartiet kan komme til å støtte FrP. Partiet har alltid profilert seg i suverenitetsspørsmål, og mange oppfatter partiet som noe konservativt. En av stortingsrepresentantene for partiet, Sigbjørn Gjelsvik, har dessuten vært ute og markert skepsis til å slutte seg til avtalen, og har kritisert regjeringens håndtering av saken.

Jon Engen-Helgheim mener selv at han ikke har sett noen slike signaler fra Senterpartiet, og vil ikke forskuttere hva agrarpartiet vil gjøre.

– Det må du nesten spørre SP om, jeg har ikke sett noe som tyder på det. SP ville ha redegjørelse, men går imot å debattere saken i Stortinget, så hva er poenget da?, spør stortingspolitikeren fra FrP.

Helgheims partikollega på Stortinget, Per-Willy Amundsen, sier til Resett at han opplever at det er kommet blandede signaler fra Senterpartiet. Ifølge FrP-politikeren fra Troms var man ikke klar over at den formelle tilslutningen til avtalen først ville finne sted den 19. desember, før ganske nylig.

– Det er bare noen uker siden vi ble klare over det. Det er kun uformelt i Marrakesh, og den formelle tilslutningen finner sted den 19. Da regjeringen var i Marrakesh, signerte de med forbehold om at dette skulle behandles i Norges parlament. Blir det flertall for å si nei nå, så blir det ikke noe av. Men det ser mørkt ut, slår Amundsen fast.

Han påpeker at selv om Sigbjørn Gjelsvik har signalisert skepsis til FN-avtalen, så har andre i partiet, som Marit Arnstad avvist at man kan tenke seg å stemme for FrPs forslag.

– Stemmer det at dere har fått signaler om at Senterpartiet vil støtte dere i denne saken?

– Akkurat det er spennende. Sigbjørn Gjelsvik har jo vært på banen og markert seg skeptisk til avtalen. Men så har Marit Arnstad sagt at man bør stemme ja. Så vi hører forskjellige ting, og vet ikke hvor de havner til slutt.

Amundsen mener at Senterpartiet, som også ved noen tilfeller har problematisert avtalen og håndteringen av saken, i det minste bør bidra til å utsette tilslutningen, eller få på plass en konsekvensutredning.

– Dersom de problematiserer avtalen og håndteringen, så bør de jo i alle fall bidra til å utsette den. Det er jo blitt ment fra disse kanter at man bør ha en konsekvensutredning. Vi kunne ha støttet det, men vi ønsker primært å stoppe denne avtalen, sier FrPeren.

Amundsen påpeker at de andre partiene, inklusive Senterpartiet, har motarbeidet FrPs forsøk på å få til en ordinær redegjørelsesdebatt.

– Vi forsøkte å få til en ordinær redegjørelsesdebatt, men det ble stoppet. Det vanlige er at statsministeren kommer til Stortinget og redegjør, også blir det debatt to dager etter, med anledning til å legge frem forslag. I stedet bestemte alle partiene, utenom FrP, at det kun skulle holdes en kort debatt etter redegjørelsen, uten mulighet til å fremme forslag. Derfor må FrPs forslag om å si nei legges i forbindelse med budsjettet. Jeg vil tro voteringen finner sted klokken åtte torsdag kveld, sier Amundsen.

Resett har kontaktet Sigbjørn Gjelsvik (Sp) for å få bekreftet eller avkreftet påstandene om at Senterpartiet kan komme til å støtte FrPs forslag. Gjelsvik har hittil unnlatt å svare på Resetts spørsmål.