Canada's Foreign Minister Christina Freeland (AP Photo/Antonio Calanni)
annonse
annonse

Kina bekrefter at de har pågrepet to canadiere, og sier at de to er mistenkt for å ha drevet med «aktivitet som kan skade Kinas nasjonale sikkerhet».

Den canadiske diplomaten Michael Kovrig og forretningsmannen Michael Spavor ble satt i varetekt mandag denne uken, ifølge talsmann Lu Kang fra det kinesiske utenriksdepartementet.

Lu sier at canadiske myndigheter er blitt informert om pågripelsene, men ønsker ikke å si hvorvidt de to har blitt tildelt advokater.

annonse

Han sier også at de to sakene vil bli håndtert separat, i henhold til kinesisk lov.

Turer til Nord-Korea

Spavor er en forretningsmann med base i Kina, og han tilrettelegger for turer til Nord-Korea. Han skal ha møtt Kim Jong-un og arrangert turer til landet for basketstjernen og Nord-Korea-vennen Dennis Rodman.

– Vi har fått bekreftet at en canadier har tatt kontakt med oss fordi han har blitt avhørt av kinesiske myndigheter. Vi har ikke vært i kontakt med ham siden vi fikk beskjeden, sier utenriksminister Chrystia Freeland.

annonse

Pågripelsene av de to canadierne skjer i kjølvannet av Canadas pågripelse av Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou 1. desember. Huawei-direktøren ble arrestert i Vancouver basert på en arrestordre fra USA. Amerikanske myndigheter anklager henne for bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran.

Meng ble tirsdag løslatt mot kausjon, mens hun venter på å bli utlevert til nabolandet. Hun ble løslatt mot at hun følger flere restriksjoner, blant annet at hun leverer inn passet sitt, blir overvåket døgnet rundt og går med en GPS-sender.

Ingen sammenheng kjent

Det er ikke kjent om det er noen sammenheng mellom arrestasjonen av de canadiske statsborgerne i Kina og Mengs pågripelse i Canada.

Onsdag sa Lu at Meng er uskyldig, og at Canada må løslate henne.

USAs president Donald Trump sa i et intervju med nyhetsbyrået Reuters tirsdag at han var åpen for å gripe inn i saken dersom det var nødvendig. Canadas utenriksminister Chrystia Freeland svarer med å advare USA mot å blande seg inn politisk i etterforskningen av Huawei-direktøren.

(©NTB)

annonse

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon