Dagsnytt 18-journalist Fredrik Solvang er en av dem som har fått hets. Det ble debatt da han fikk nedsettende karakteristikker av «østlige mennesker». Her med Kjell Ingolf Ropstad t.v. og Knut Arild Hareide i NRK-studio. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

Siden 2016 har ansatte i NRK og TV 2 vært utsatt for så grove tilfeller av hets og trusler at kanalene har anmeldt totalt 19 saker til politiet.

annonse

Det viser en oversikt fra Dagbladet, som har bedt kanalene om tilgang på anmeldte trusler på vegne av alle journalister siden 2016.

annonse

Truslene kommer direkte via telefon, sms, Facebook og Twitter, men ytres også til ansatte andre steder, som så har varslet videre om sjikanen.

– Mitt inntrykk er at det er mer trusler og sjikane mot journalister nå enn før. Jeg blir personlig opprørt av at folk ønsker å frarøve folk retten til å være synlige på grunn av hvordan de ser ut eller hvilken bakgrunnen de har, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK, som har anmeldt ti saker på to år.

Ifølge TV 2 har kanalen anmeldt ni saker til politiet i samme periode.

annonse
annonse

– Dette er et økende problem. Medarbeidere som er synlige på skjerm, er ekstra utsatt. I enkelte tilfeller har vi leid inn sikkerhetspersonell på grunn av trusler, sier kommunikasjonsdirektør Sarah Willand.

(©NTB)

[email protected]

annonse
Reklame

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.