Et militært kjøretøy, som en del av en større militær konvoi, i utkanten av byen Kilis, i det sørøstlige Tyrkia, nær grensen til Syria torsdag 13. desember 2018. (Ismet Bicen / IHA via AP)

Tyrkias omstridte president, Recep Tayyip Erdogan, annonserte onsdag 12. desember at tyrkiske soldater kommer til å gå inn i de kurdisk-kontrollerte områdene øst for elven Eufrat i nordøst-Syria i løpet av «noen få dager». Dette melder Reuters.

annonse

Disse områdene er for øyeblikket kontrollert av den kurdiske-dominerte militsen Syrian Democratic Forces (SDF). SDF er støttet av USA som anser gruppen som en viktig alliert i krigen mot Islamsk Stat (IS) og andre jihadistgrupper i Syria og Irak. Den militære ryggraden til SDF består dog av den kurdiske gruppen YPG – en syrisk søsterorganisasjon til forbudte det Kurdistans Arbeiderparti (PKK) i Tyrkia.

PKK er ansatt som Tyrkias erkefiende og er designert som en terrororganisasjon av blant andre FN, USA og EU. Mens Tyrkia mener at YPG er det samme som PKK, har derimot USA nektet å godta denne parallellen. USAs omfattende støtte til YPG i løpet av de siste årene har således vært et sårt punkt som har forsuret forholdet mellom de to landene, ifølge tenketanken Council on Foreign Relations.

Ifølge Muharrem Sarikaya, en kommentator for den Erdogan-vennlige avisen Haberturk, sitert i Al-Monitor, var det USAs beslutning i forrige uke om å trene og utruste 35.000-40.000 SDF-soldater for å «opprettholde stabilitet» i regionen som ligger bak Erdogans nylige uttalelser.

Tyrkia frykter at den kurdiske minoriteten skal etablere en internasjonalt anerkjent autonom sone i sine kjerneområder i nordøst-Syria – kjent som Rojava blant syriske kurdere – likt Kurdistans regionale autonome regjering i Irak. Opprettelsen av en slik de facto stat kommer til å true Tyrkias kjerneinteresser, ettersom det kan gi landets kurdiske minoritet inspirasjon og incentiver til å kreve mer autonomi i sine kjerneområder i sørøst-Tyrkia.

annonse
annonse

Pentagon sier at enhver unilateral tyrkisk militæroperasjon i nordøst-Syria vil være «uakseptabelt» for USA. I denne sammenhengen skriver analysefirmaet Geopolitical Futures (bak betalingsmur), at USA nettopp har etablert flere observasjonsposter i de syriske grensebyene Kobane, Tell Abyad og Ras al-Ain – i et forsøk på å hindre kamper mellom tyrkiske og syrisk-kurdiske styrker langs grensen mellom Tyrkia og Syria.

Erdogans uttalelser kommer nesten et år etter at Tyrkias militære gikk inn i den da SDF-kontrollerte enklaven Afrin i nord-Syria – i en operasjon som har blitt beskrevet som et vendepunkt i Syria-krigen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.