Abid Raja og Sylvi Listhaug. Begge ønsker at den kristne kvinnen Asia Bibi kommer til Norge. Hun er løslatt fra fengsel, åtte år etter at hun ble dømt til døden for blasfemi, ifølge hennes advokat. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Selfie ved Abid Raja / NTB scanpix.

Abid Raja går i VG kraftig ut mot Sylvi Listhaugs forslag om å reforhandle EØS-avtalen, stramme inn på mulighetene for å få familiegjenforening og si nei til FNs migrasjonsavtale.

– Det finnes ingen andre alternativer til EØS-avtalen for Norge – enn fullt ut medlemskap i EU. Derfor skal ikke noen borgerlig regjeringsplattform åpne for å reforhandle EØS-avtalen, fastslår Venstre-profilen kompromissløst.

Tilbake fra sykmelding etter å ha blitt utskjelt i påhør av andre regjeringspartnere, kan det virke som Raja har fått nye krefter og sågar setter seg selv i posisjonen som den som skal bestemme hva den borgerlige regjeringen skal foreta seg eller ikke.

At det ikke finnes andre alternativer til EØS avtalen enn å bli fullt medlem av EU, kan ikke engang Raja tro på selv. Han kan vel ikke i ramme alvor mene at et land som Sveits, som ikke er medlem av EØS men bare EFTA, ikke klarer seg greit?

At KrF støtter Raja her, viser bare med all tydelighet at de ikke hører hjemme i den borgerlige regjeringen. Kjell Ingolf Ropstad som skal lede forhandlingene om regjeringssamarbeid sier:

– EØS-avtalen er en grunnstein for norsk industri og næringsliv, som vi ikke ønsker å rokke ved. Vi ønsker ikke å stramme inn reglene for familiegjenforening og støtter FNs migrasjonsplattform.

Når Raja i tillegg plasserer Listhaug og FrP på ytterste høyre fløy, så kan man undres over hvordan Venstre i det hele tatt kom med i denne regjeringen:

– Det er KrF som skal forhandle for å komme inn i regjering; ikke Frp som skal ta omkamper. Med V/KrF vil tyngdepunktet flyttes nærmere sentrum, ikke lenger ut mot ytterste høyreside, fastslår han.

Ap-nestleder Hadia Tajik er kritisk til regjeringens positive innstilling til innleid arbeidskraft:

– Det er ikke EØS som bør skrotes, det er regjeringen til Høyre og Frp. Dersom Frp er så opptatt av å sikre lønns- og arbeidsvilkårene til norske arbeidsfolk, så kunne de vært med oss for å begrense innleie, som gjør det svært attraktivt å hente utenlandsk arbeidskraft til norske jobber. De kunne skrotet sin egen adgang til generelle midlertidige ansettelser, eller de kunne vært med på å styrke Arbeidstilsynet for å avdekke bedrifter som utnytter arbeiderne sine, sier Tajik.

Her er man tilbøyelig til å være enig med Tajik i det faktum at innleid arbeidskraft ikke er positivt for å skape arbeidsplasser for nordmenn, men tvert imot legger forholdene til rette for billig utenlandsk midlertidig arbeidskraft.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes går enda lengre:

– Dette er bare tomprat. Frp har aldri løftet en finger for å utfordre EØS-avtalens frie flyt av sosial dumping. Derimot har de stemt imot Rødts forslag om regulering av bemanningsbransjen og for Acer, som truer viktige industriarbeidsplasser. Dette er bare enda et forsøk fra Frp på å bløffe arbeidsfolk. I regjering har Frp vært helt uten vilje til å bekjempe mafiaen som brer seg i arbeidslivet, men stått passive og sett på fri flyt av sosial dumping over Svinesund, sier han.

Moxnes har et poeng. Han har det. Hvis FrP og Sylvi Listhaug virkelig ville ha utfordret EØS avtalen, hvorfor har de ikke gjort det på et langt tidligere tidspunkt? Er dette bare et spill for galleriet hvor man snur kappen etter vinden for å beholde velgerne, eller er det et genuint ønske fra Listhaug og FrP?

Det eneste som kan virke som sikkert, er at avstanden er for stor mellom Venstre, KrF og FrP til at de kan sitte i regjering sammen. De vil helt sikkert forsøke, men det kan bare ende på en måte – med en total kollaps og brudd for regjeringen Solberg.