Ansvarlig redaktør i Ny Tid, Dag Herbjørnsrud (t.v.), kunngjorde at Bjønnulv Evenrud fra Folk er Folk er kåret til Årets Nordmenn 2012 av magasinet Ny Tid. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Daglig leder av Store Norske Leksikon (SNL) Erik Bolstad er oppgitt over Dag Herbjørnsrud ubehagelige oppførsel og hans evne til å ødelegge enhver konstruktiv debatt. Videre skriver han at fagfolk kvier seg for å bidra til artikkelen: Rasisme. I motsetning til de andre emnene der folk står i kø, men når det kommer til rasisme så er det få som orker den belastningen.

annonse

Dag Herbjørnsrud gir det problemet et ansikt. Han er ikke villig til å bidra, han er bare ute etter å henge ut folk.

– Er denne saken ubehagelig for Store norske leksikon, spør Dagsavisen.

– Det ubehagelige er at Dag Herbjørnsrud drar inn Hitler og hevder at vi legitimerer raseteori. Jeg klarer ikke å se at Store norske leksikon har gjort noe som skal avstedkomme en slik språkbruk. Vi er enige i at artikkelen kunne vært bedre. Men dette er helt ute av proporsjon, svarer Bolstad.

Bakgrunnen for oppstyret er at en tidligere redaktør Aksel Braanen Sterri hadde omskrevet leksikonets artikkel om rasisme. I en kronikk i Dagsavisen skriver daglig leder Erik Bolstad følgende.

annonse
annonse

– Dag Herbjørnsrud har skrevet flere lange tekster om Store norske leksikons nåværende og tidligere artikler om rasisme. I tillegg har han publisert over hundre meldinger om SNL på Facebook og Twitter de siste dagene. I både de publiserte tekstene og meldingene på sosiale medier kommer Herbjørnsrud med påstander som er usanne, ute av proporsjon og som ødelegger det som kunne vært en konstruktiv debatt.

Artikkelen var opprinnelige skrevet av førsteamanuensis Torgeir Skorgen, han var nettopp på NRK debatten og belærte at rasisme er et vestlig fenomen og at det ikke finnes raser. Bolstad erkjenner at han ikke var helt fornøyd med Braanen Sterris endringer. Han har nå engasjert Skorgen til å skrive en ny.

– Vi er enige med artikkelforfatter Torgeir Skorgen. Han har med rette reagert på endringene som ble gjort i rasisme-artikkelen, men sier også «Herbjørnsrud har en tendens til å trekke enkeltutsagn ut av sin kontekst og gjennomgående tolke dem i verste mening», skriver Bolstad.

Antirasistisk Senter publiserte først Herbjørnsruds anklager, men Rune Berglund Steen beklaget det etterpå og sa.

– Jeg burde ha gjort min jobb som redaktør bedre i saken om Store norske leksikon. Etter å ha tenkt meg om, og lest en del kritikk, er jeg enig i at tilnærmingen og tonen i teksten var for personlig. Den rommer også påstander om Sterris motiver av en type man burde være langt mer varsom med.

Etter Antirasistisk Senter kastet ut Dag Herbjørnsrud tok han med seg sakene sine og fikk de publisert i nettavisen Utrop.

– Vi synes rasisme-artikkelen burde vært bedre, men mener ikke at den er dårlig. Flere fagpersoner har sett på artikkelen. Etter at Sterris redigeringer den har jusprofessor Ingunn Ikdahl gjort én større endring i artikkelen (hun la til tekst om lovgivning mot rasisme). Sosiologiprofessor Aksel Tjora har også gjort flere mindre justeringer av teksten. Jeg leste artikkelen selv grundig for et par år siden. Ingen av dem som har lest artikkelen har reagert på formuleringene Herbjørnsrud finner så problematiske. Man må drive betydelig vranglesing for å kunne lese ut Herbjørnsruds tolkninger, skriver Daglig leder av SNL i Dagsavisen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.