Illustrasjonsbilde. Tchadiske soldater viser frem et AQIM-flagg og flere våpen tatt etter voldelige sammenstøt med islamistiske militante 3. mars 2013 i Tessalit i Ifoghas-fjellene, i Nord-Mali. AFP FOTO / ALI KAYA
annonse
annonse

I en uttalelse sier lederen for al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), Abu Musad Abdel Wadoud, at den kjente jihadisten og al-Qaida kommandøren Almansour Ag Kassam har blitt drept i franske militæroperasjoner i Mali. Dette melder Long War Journal.

Det franske forsvarsdepartementet kom nylig med en offentlig uttalelse 15. november om at syv jihadister – inkludert Kassam – hadde blitt drept i flere franske luftangrep mot militante i Timbuktu-region i Mali. Disse hendelsene har nå blitt bekreftet av AQIM-lederen.

Artikkel-forfatter Caleb Weiss, forskningsanalytiker i Long War Journal og ekspert på jihadistgrupper i Vest-Afrika, sier at Kassams død er en viktig utvikling i den jihadiske krigen i Mali, ettersom al-Qaida kommandanten fungerte som et viktig bindeledd for kommunikasjon mellom flere terrorgrupper over hele Sahel-regionen. Weiss sier videre at Kassams død skader al-Qaidas operasjoner i Sahel, men også at gruppen har et betydelig antall kommandanter og krigere i flere land regionen.

annonse

Frankrike intervenerte militært i Mali under «Operasjon Serval» 20. desember 2012, etter at islamistiske grupper hadde tatt over store deler av Nord-Mali – som en direkte konsekvens av den NATO-ledede krigen mot Gaddafi-regimet i Libya.

Etter at Frankrike lyktes med å ta over territoriene som var direkte kontrollert av islamister i Mali, ble «Operasjon Serval» erstattet av «Operasjon Barkhane» 1. august 2014. Dette er en «anti-opprørs»-operasjon som omfatter jihadistiske grupper over hele Sahel-regionen.

Franske styrker har vært militært involvert i Sahel i nå til sammen 6 år. Krigen har blitt omtalt som Frankrikes Afghanistan, og landet har ikke gitt utrykk for at det kommer til å trekke seg fra regionen med det første.

annonse

Les også: Ustabilitet i Sahel gir grobunn for menneskesmugling og migrasjon til Europa

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon