Illustrasjonsbilde. Tchadiske soldater viser frem et AQIM-flagg og flere våpen tatt etter voldelige sammenstøt med islamistiske militante 3. mars 2013 i Tessalit i Ifoghas-fjellene, i Nord-Mali. AFP FOTO / ALI KAYA
annonse

I en uttalelse sier lederen for al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), Abu Musad Abdel Wadoud, at den kjente jihadisten og al-Qaida kommandøren Almansour Ag Kassam har blitt drept i franske militæroperasjoner i Mali. Dette melder Long War Journal.

annonse

Det franske forsvarsdepartementet kom nylig med en offentlig uttalelse 15. november om at syv jihadister – inkludert Kassam – hadde blitt drept i flere franske luftangrep mot militante i Timbuktu-region i Mali. Disse hendelsene har nå blitt bekreftet av AQIM-lederen.

annonse

Artikkel-forfatter Caleb Weiss, forskningsanalytiker i Long War Journal og ekspert på jihadistgrupper i Vest-Afrika, sier at Kassams død er en viktig utvikling i den jihadiske krigen i Mali, ettersom al-Qaida kommandanten fungerte som et viktig bindeledd for kommunikasjon mellom flere terrorgrupper over hele Sahel-regionen. Weiss sier videre at Kassams død skader al-Qaidas operasjoner i Sahel, men også at gruppen har et betydelig antall kommandanter og krigere i flere land regionen.

Frankrike intervenerte militært i Mali under «Operasjon Serval» 20. desember 2012, etter at islamistiske grupper hadde tatt over store deler av Nord-Mali – som en direkte konsekvens av den NATO-ledede krigen mot Gaddafi-regimet i Libya.

Etter at Frankrike lyktes med å ta over territoriene som var direkte kontrollert av islamister i Mali, ble «Operasjon Serval» erstattet av «Operasjon Barkhane» 1. august 2014. Dette er en «anti-opprørs»-operasjon som omfatter jihadistiske grupper over hele Sahel-regionen.

annonse
annonse

Franske styrker har vært militært involvert i Sahel i nå til sammen 6 år. Krigen har blitt omtalt som Frankrikes Afghanistan, og landet har ikke gitt utrykk for at det kommer til å trekke seg fra regionen med det første.

Les også: Ustabilitet i Sahel gir grobunn for menneskesmugling og migrasjon til Europa

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.