Rundt 3.000 demonstranter samlet seg lørdag i sentrum av Paris for å protestere mot president Emmanuel Macron og hans politikk. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Demonstrasjonene i Frankrike ser ut til å avta i styrke, og færre deltok lørdag enn tidligere. Men på Champs-Élysées tok politiet nok en gang i bruk tåregass.

Grasrotbevegelsen «de gule vestene» hadde for femte helg på rad oppfordret til demonstrasjoner mot president Emmanuel Macron og regjeringens politikk, men langt færre var lørdag å se i gatene i Paris og andre franske byer enn tidligere.

Ifølge myndighetene var det snakk om rundt 3.000 demonstranter i sentrum av Paris. I utkanten av markeringen forsøkte enkelte grupper å bryte gjennom politiets linjer, og politiet skjøt tåregass over paradegaten Champs-Élysées for å spre demonstrantene.

annonse

Enkelte demonstranter samlet seg også ved Paris-operaen, der det kom til sammenstøt mellom politi og «gule vester». Nyhetskanalen CNews melder lørdag ettermiddag at 114 personer er pågrepet, og at 82 er satt i varetekt.

Halvparten

Innenriksdepartementet opplyser at rundt 33.500 deltok i demonstrasjonene midt på dagen lørdag, rundt halvparten av antallet som var med på samme tid uka før.

Bildet er imidlertid langt roligere enn forrige helg, da 135 mennesker skadd og over 1.000 pågrepet i harde sammenstøt mellom politiet og demonstranter i Paris.

På Champs-Élysées hadde de eksklusive motebutikkene ikke tatt noen sjanser. Lemmer var på plass foran vinduene for å hindre en ny omgang med vandalisme og plyndring.

annonse
Bred bevegelse

«De gule vestene» begynte som en protest mot økte drivstoffavgifter, men har utviklet seg til en bredere bevegelse med krav om bedre levekår for vanlige franskmenn. Samtidig krever demonstrantene økte skatter for folk med høy inntekt for å utjevne økonomiske forskjeller.

President Macron har i kjølvannet av de store protestene satt i verk flere tiltak for å komme demonstrantene i møte. De planlagte økningene i drivstoffpriser er droppet, og i en TV-sendt tale mandag lovte presidenten blant annet å heve minstelønna og gi skattelettelser.

Færre støtter demonstrasjonene

Beregninger viser at løftene vil bli kostbare å gjennomføre, men meningsmålinger tyder på at det har vært et lite stemningsskifte i opinionen. Tidligere oppga 70 prosent at de støttet «de gule vestene». To meningsmålinger denne uken viser at tallet er markert lavere.

En måling gjennomført av byrået Opinionway viser at 45 prosent av de spurte ønsker fortsatte demonstrasjoner, mens 54 prosent ønsker stans. En måling utført av Odoxa har litt andre tall – her ønsker 54 prosent fortsatte protester, mens 46 prosent ønsker stans.

Stemningen i Frankrike er også blitt preget av angrepet mot julemarkedet i Strasbourg tirsdag. Beredskapen er hevet til høyeste nivå, og det har vært uttrykt bekymring for sikkerheten også i forbindelse med demonstrasjonene.

annonse

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon