Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
Del saken
 • 4.8K
 •  
 •  
 •  
 •  

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland sier i et intervju med Dagsavisen om den politiske situasjonen i verden, falske nyheter, Brexit og Trump at hun er bekymret for at man er i ferd med å «miste kontroll» over hva folk får av informasjon. Brundtland er også kritisk til at sosiale plattformer som Facebook og Google ikke har noe redaktøransvar.

Brundtland forteller Dagsavisen at hun er blitt bekymret for demokratiet, som hun mener «ikke fungerer så godt». Til å begynne med var den tidligere statsministeren optimistisk til sosiale medier og ny teknologi, og trodde at dette ville øke det demokratiske engasjementet blant folk. Det ble imidlertid ikke slik, hevder Brundtland.

– Men så har vi de siste fem årene sett ganske mange nedsider. Det bekymrer meg faktisk mer enn den lave valgdeltakelsen. Vi er i ferd med å miste kontroll over hva folk blir fortalt. Vi har ikke oversikt over hva slags feilinformasjon som spres. For dem som vil rette falske beskyldninger for eksempel mot enkelte grupper bevisst, er det rett og slett et vell av muligheter. Mange av oss hadde ikke forståelse av hvilke konsekvenser dette kan få, før etter valget i USA. En ting er at land som Russland prøver å blande seg inn. Det er ille nok. Men det jeg synes er virkelig ekkelt, er hvordan det er mulig å påvirke folks holdninger og meninger gjennom å bruke teknikker som ikke er gjennomsiktige og informasjon som ikke er sann. At man kan bevisst spre falsk informasjon, hevde at noe som faktisk er vitenskapelig bevist bare er tull. Det er jo dessverre sånn at når man sier noe tilstrekkelig mange ganger, så tror noen på det til slutt, mener Brundtland.

Hun påpeker at folk tidligere fikk de samme nyhetene, da valgmulighetene var færre, før sosiale medier gjorde sitt inntog. Da hadde nemlig etablissementet kontroll over kommunikasjonsteknologien, og slik er det ikke lenger.

– Nå er det annerledes. Mange verken ser TV eller hører på radio. De bruker bare mobiltelefonen sin og får korte inntrykk fra ulike kilder, ofte ganske tilfeldig. Da blir mye av vår felles kunnskap og erkjennelse undergravet og redusert. Og det blir også større forvirring om hva man skal mene og tro. Det tror jeg bidrar til at folk lar være å stemme. Folk melder seg ut, konstaterer Brundtland.

Brundtland, som også har vært leder for Brundtlandkommisjonen og generalsekretær i WHO, gjentar påstanden som så ofte er fremmet i debatten om FNs omstridte migrasjonsavtale, nemlig at internasjonale «utfordringer» trenger internasjonale «løsninger». I tillegg karakteriserer hun USAs president Donald Trump som «farlig», og advarer mot å la historien gjenta seg.

– Mange av de utfordringene vi står overfor er av internasjonal karakter, som krever internasjonale løsninger. Vi trenger sterke internasjonale institusjoner som er demokratisk basert, og så må de styrkes – ikke svekkes. Derfor er politikere som Trump farlig. Men her er jeg også optimist, jeg tror det nå er så mange som ser at dette går gal vei at jeg rett og slett ikke tror det vil fortsette. Vi vet jo hvor farlig det kan være. Det har vi sett før, sier eksstatsministeren.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 4.8K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til moderato[email protected]