(Photo by STRINGER / AFP)
annonse
Det meldes om flyangrep og harde kamper i den opprørskontrollerte havnebyen Hodeida i Jemen, til tross for våpenhvilen som ble vedtatt tidligere i uka.
annonse

Våpenhvilen ble kunngjort etter fredssamtaler i Sverige og skulle ha trådt i kraft lørdag, men alt samme dag ble det meldt om nye kamphandlinger i Hodeida.

Søndag fortsatte kamphandlingene, blant annet med flyangrep fra den saudiledede koalisjonen som gikk til krig mot Houthi-opprørerne i 2015.

Minst 29 mennesker, 22 av dem opprørere, skal ha blitt drept i flyangrep og kamphandlinger i Hodeida sent lørdag kveld, opplyser en regjeringsvennlig kilde i området.

annonse

Innbyggere i byen forteller på telefon om harde kamper og lyden av kampfly hele natt til søndag.

Guterres advarer

– Jeg var så glad for at de klarte å kom fram til en våpenhvile, men vår lykke var kortvarig, sier 28 år gamle Noha Ahmad.

Halve Jemens befolkning, rundt 14 millioner mennesker, trues ifølge FN av sult, og 70 prosent av all nødhjelp til landet har tidligere vært tatt inn via havnen i Hodeida. Krigshandlingene kan derfor få katastrofale følger.

annonse

– Det faktum at det ennå ikke er erklært hungersnød, fjerner ikke vår store bekymring over at det er en svært stor grad av sult i Jemen og at folk dør under svært dramatiske omstendigheter der, sier FNs generalsekretær António Guterres.

– Uten fred vil vi i 2019 stå overfor en mye verre situasjon der enn i dag, sier han.

FN-observatører

I henhold til avtalen som ble inngått mellom utsendinger fra Jemens internasjonalt anerkjente eksilregjering og Houthi-opprørerne i Sverige, skulle partene trekke sine styrker ut av Hodeida.

Planen var videre at FN skulle rykke inn med observatører og sikre full drift ved havnen i byen, men med kamphandlinger i området er dette lite sannsynlig.

Driften ved havnen er ifølge Verdens matvareprogram (WFP) kraftig redusert de siste ukene, og en storslått sultkatastrofe rykker dermed stadig nærmere.

– Operasjonene i havnen i Hodeida er redusert med 47 prosent, opplyste en talsmann WFP i slutten av november.

Blokade

Jemen er fortsatt gjenstand for en saudiarabisk blokade, og houthiene fikk ikke gjennomslag for sitt krav om gjenåpning av den internasjonale flyplassen i hovedstaden Sana under samtalene i Sverige.

Partene er enige om å møtes igjen i slutten av januar, men for hundretusener av mennesker som alt trues av sult kan det være for sent.

annonse

Skepsisen til en mulig forhandlingsløsning er stor på begge sider av konflikten.

– Fred kommer gjennom våpen, sier houthiopprøreren Mohammed Abdo.

Fakta om Jemen

* Jemens president gjennom flere tiår, Ali Abdulla Saleh, måtte i 2012 gi fra seg makten til visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi.

* Hadi skulle sitte i to år, før det skulle holdes frie valg.

* I januar 2015 tok den sjiamuslimske Houthi-militsen kontroll over hovedstaden Sana, og noen uker senere oppløste de nasjonalforsamlingen og dannet et såkalt presidentråd.

* Hadi og regjeringen flyktet først til havnebyen Aden, deretter til Saudi-Arabia.

annonse

* Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot Houthi-opprørerne, i spissen for en USA-støttet regional koalisjon av sunnimuslimske stater.

* Houthienes støttes av Iran, men FN-granskere konkluderte i 2017 med at det ikke forelå beviser for store iranske våpenleveranser til dem.

* Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept i krigen siden 2015. Over 50.000 er såret, og sivile utgjør flertallet av ofrene.

* Over tre millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* 14 millioner mennesker, nærmere halvparten av befolkningen, står nå ifølge FN på randen av en sultkatastrofe i Jemen.

(©NTB)

nils.inge.kruhaug@ntb.no

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon