Illustrasjonsbilde. Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
annonse

Eller en lang, sammenhengende arbeidsperiode uten ferie helt siden høstferien, hadde jeg i det lengste håpet på en rolig og avslappende adventstid og julefeiring. Men den gang ei. De siste ukene har jeg opplevd traume etter traume, der mitt verdensbilde har blitt fullstendig snudd på hodet. Og i dag opplevde jeg et sjokk som overgår alle de andre sjokkene jeg har opplevd de siste ukene, og jeg vurderer sterkt om jeg trenger terapi nå som hele mitt verdensbilde har falt i grus.

Jeg har alltid, helt siden mine unge dager, ansett kvinner for å være av en helt annen kaliber enn menn. Der vi menn er grove med skitne fantasier og stygg språkbruk, har jeg opplevd kvinner som uskyldsrene, engleaktige og gode, tilhørende en helt annen og lysere verden enn oss menn. Men nå vet jeg ikke lengre.

Dråpen som fikk begeret til å renne over, var meldingen i Dagbladet, der proffbokseren Anders Eggen forteller at han mottar nakenbilder fra eldre kvinner. Jeg er mildt sagt sjokkert. Er det virkelig sant at eldre kvinner sender pussypics til unge menn? Det er som om jeg rystes i mine grunnvoller. Hva er det som skjer? Faller hele mitt kvinnesyn fullstendig i grus? Er jeg rett og slett nødt for å revurdere alt det jeg har tenkt og følt om kvinner?

annonse

Jeg kan nesten ikke fatte det. Dette er kanskje det hardeste slaget jeg har opplevd som mann, som gjennom et langt liv har satt kvinner i en helt annen kategori enn menn. Jeg har selvsagt fordømt dickpics på det aller hardeste og kunne aldri tenkt meg å sende noe så skittent og grovt som et bilde av en erigert penis til en kvinne – kan man tenke seg noe eklere og styggere? Noe slikt er selvsagt helt utenkelig for en kvinne, har jeg tenkt i alle år. Men så er det altså ikke det. Hva har skjedd med verden? Er vi i ferd med å gå under, nå når også kvinner sender bilder av sitt kjønnsorgan til menn?

Nå vil kanskje mange si at jeg overreagerer. Selvsagt må også kvinner få sende bilder av sitt kjønnsorgan til menn de faller for. Vi lever da i en likestilt verden. Hvorfor skal bilder av erigerte peniser være forbeholdt menn? Selvsagt må vi akseptere at kvinner også må få sende bilder av musa si.

Ja, ja, jo, jo. Selv om mitt syn på kvinner har falt i grus, må jeg kanskje innse det selvfølgelige. Bilder av kjønnsorganer sendt rundt til kreti og pleti er visst blitt en del av vår moderne verden. Sånn er det bare når teknologien utvikler seg. Det som var utenkelig da de bildene man tok ble fremkalt ett og ett og kunne ses av alle de ansatte på Kodak, er nå blitt en helt anonym affære, som kun fotografen kan se – pluss alle dem han/hun sender bildet til, da.

Men, men, jeg har visst overreagert. Det må jeg nok bare akseptere. Men til min unnskyldning må jeg nesten få trekke frem et par andre virkelig vonde opplevelser jeg har hatt nå i adventstiden. Det begynte vel med at en kvinnelig barnepsykolog fortalte på frokost-TV på TV2 til oss uvitende seere, som alltid har forsøkt å gi komplimenter av vår godhet til både familie og venner og andre mennesker vi har ønsket å vise litt ekstra vennlighet, at det kan få katastrofale følger at man roser barn for å være søte, ha pene fletter, ha fine klær eller på en eller annen måte har noe positivt ved sin fremtoning som vi ønsker å si noe pent om, sånn for å glede vedkommende. Slike komplimenter medfører nemlig at vedkommende barn oppfatter at man utelukkende er opptatt av deres utseende, og overhodet ikke mener å si noe oppmuntrende til vedkommende for å vise godvilje og omtanke. Barnet blir dermed sykelig opptatt av sitt utseende og vil sannsynligvis utvikle både spiseforstyrrelser og en følelse av å aldri være god nok og vil få en knekk for livet som vil føre til en uendelig rekke plastiske operasjoner, spiseforstyrrelser og annen selvdestruerende atferd. Konklusjon: Si aldri noe pent om et barns utseende, fletter eller klesdrakt. Uansett hvor mye du ønsker å muntre opp barnet, så vil det få katastrofale konsekvenser, og du vil sitte med ansvaret.

Vel, vel, jeg har vel tatt fullstendig feil, da, når jeg deler ut komplimenter i øst og vest, for å vise vennlighet, varme og kjærlighet til både voksne og barn i min nærhet – jeg har altså påført dem alvorlige lidelser.

Og som ikke dette er nok, fikk vi alle forleden dag vite at selv julenissen er et alvorlig problem i vårt moderne samfunn. Julenissen, selve symbolet på gavmildhet, raushet, godhet og omtanke for andre, har i virkeligheten gjennom alle år påført barn over hele verden alvorlige traumer fordi han har spurt det klassiske spørsmålet: «Er det noen snille barn her?» Det er åpenbart det reneste overgrepet å stille et slikt spørsmål til barn.

I store avisoppslag har vi fått vite at dette spørsmålet skaper store problemer for små, uskyldsrene barnesinn, som absolutt ikke tåler å måtte resonnere over om de har vært snille eller slemme. Det krenker et barnesinn å måtte svare på et slikt ondsinnet spørsmål, og resultatet er dypt krenkede barn. Og i en kommentar til kvinnen som fortalte hele Norge om dette særdeles vonde problemet, kunne en mannlig barnepsykolog fortelle at dersom et barn har gjort noe slemt, så er det utelukkende de voksne sin skyld, som åpenbart har satt det uskyldige barnet i en så lei situasjon, at det følte at det måtte gjøre noe slemt.

Selvsagt er det de voksne sin skyld når barn slår, mobber eller er egoistisk. Det skjønner jeg nå. Barn er utelukkende empatiske, vennlige og kjærlige helt fra de er født. Det er de onde voksne som lærer dem at de må slå andre barn når de tar fra dem bilen, dokka eller noe annet de gjerne vil ha selv. Barn er engler som aldri gjør noe galt av seg selv. Selv om deres foreldre har gjort alt de kan for å lære deres barn å være hensynsfulle, har de alle skyld når barnet deres slår eller sier noe stygt til et annet barn. Det er sannheten i barnepsykolog-verdenen. Akk, så mislykkede vi er, vi foreldre. Vi skaper simpelthen ondskap hos barna selv når vi innbiller oss at vi er gode foreldre og gjør alt av god vilje. Men ondskap er altså resultatet, ifølge barnepsykologen.

Jeg håper leserne forstår at jeg er rystet og nedslått over å ha fått hele mitt verdensbilde knust denne førjulstiden. Så godt som alt det gode jeg har innbilt meg at jeg har gjort for andre, har i virkeligheten ødelagt livet deres. Og selv når jeg har vært utkledd som julenissen i mine barn sin barnehage og delt ut godteposer, har jeg i virkeligheten påført barna alvorlige og livsvarige traumer. Og nå har også kvinner begynt å sende pussypics. Min verden har fullstendig brutt sammen. Oh, my God, hva skal jeg gjøre. Kan terapi hjelpe, mon tro?

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.