annonse
annonse

Under en utspørring i den tyske Forbundsdagen ble landets forbundskansler Angela Merkel utfordret på FNs omstridte migrasjonsavtale Global Compact for Migration. Ordvekslingen mellom kansleren og en av AfDs representanter er filmet og lastet opp som et videoklipp på YouTube.

Klippet ble lastet opp til YouTube fredag, og viser parlamentsrepresentant Martin Hebner (AfD) fra Bayern, i det han stiller forbundskansler Angela Merkel til veggs om FNs migrasjonsavtale.

– Fru kansler, når det kommer til flyktning- og migrasjonspolitkk har du alltid vektlagt betydningen av en europeisk løsning. Nå, med den ensidige antagelsen av FNs globale migrasjonspakt, har du splittet Europa dypt. Tysklands naboland har avvist denne pakten – en overveldende majoritet. På dette viset har du ytterligere isolert Tyskland. Hvorfor har du tillatt dette? Og for å forsikre at denne pakten ikke var juridisk bindende har det tyske parlamentet og koalisjonsregjeringen antatt en mosjon til resolusjon. Hvorfor oppgav du ikke dette som en intensjonsforklaring i det tyske parlamentets eller det tyske folks navn, under møtet i Marokko?, spør Hebner.

annonse

Angela Merkel korrigerer Hebner, og påpeker at et flertall av EUs 28 medlemsland har akseptert avtalen. Hun mener dessuten at AfDs politikere har spredt falsk informasjon.

– Tillat meg å påpeke, eller jeg må faktisk anta for din del at du forstår, at av 28 medlemsland er antallet som aksepterte migrasjonspakten høyere enn de som ikke gjorde det, fastslår kansleren.

Videre utfordrer Hebner kansleren på avtalens juridiske forpliktelser. Selv om myndigheter i flere land har hevdet at avtalen ikke er bindende, har det kommet andre signaler som tyder på det motsatte.

annonse

– Jeg kan se hvor nervøs du har blitt, fordi du insisterer på å avbryte meg. Du kan se det klart selv, under konferansen vektla talspersonen for Marokko at avtalen er juridisk bindende. Han sa tydelig at det bokstavelig talt er et korresponderende juridiske bånd for alle nasjonene som deltar, som en plikt til implementering. Du og din delegasjon har ikke reist en eneste protest mot denne formuleringen, kun akseptert den passivt. Jeg vil vektlegge at den parlamentariske mosjonen ikke ble presentert ved konferansen, sier Hebner.

Merkel forteller det tyske parlamentet at dersom over to tredeler av medlemslandene stemmer for avtalen i en eventuell votering i FNs generalforsamling i løpet av denne uken, så vil avtalen gjøre seg juridisk gyldig som vedtatt FN-politikk.

– Så, i FNs generalforsamling neste uke vil pakten igjen være oppe til debatt, og en avgjørelse vil bli fattet om hvorvidt man skal akseptere den. Da kan et medlemsland kreve en votering. Når to tredeler av de representerte landene er enige, er det gyldig for alle. Det er slik beslutninger basert på en majoritet fungerer, konstaterer Merkel.

Presisering:

Resett publiserte denne artikkelen med en overskrift der det fremgikk at Angela Merkel skal ha sagt at FN-avtalen er juridisk bindende. Dette er ikke korrekt, det skulle ha vært endret før publisering, og er derfor nå korrigert. Det kansleren derimot sa er at dersom to tredeler av medlemslandene stemmer for avtalen ved votering, så vil den bli vedtatt FN-politikk.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon