Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Konflikter mellom kriminelle gjenger skaper problemer i Sverige, også for sykehusene. Et sykehus i byen Helsingborg skal stenges ved særlige tilfeller for å beskytte pasienter og pårørende fra de rivaliserende gjengkriminelle. Dette rapporterer Expressen.

Ved sykehuset i Helsingborg blir det stadig flere av en særskilt type pasienter; unge menn med skuddskader. På sykehuset skal disse mennenes liv reddes. Men det er ikke alt sykehuset får stri med. De må også beskytte pasienter og personal fra utagerende pårørende. Dersom en skyteepisode er gjengrelatert, finnes det også en risiko for at noen tar seg inn på sykehuset for å avslutte pasientens liv.

Områdesjef ved sykehuset, Mikael Sten, forteller at dersom en pasient havner på sykehuset etter en gjengrelatert skyteepisode, kan det samle seg så mange som 20 personer på venterommet, der de skremmer andre pasienter og pårørende.

– Så klart skremmes de andre som sitter og venter på å få hjelp. Det er mye banking på dører og skriking og sånn, sier Sten.

Den dramatiske kriminalitetsutviklingen har ført med seg flere nye problemer, også for helsepersonell. Trusler og vold mot helsepersonell har økt med hele 50 prosent mellom 2010 og 2015, ifølge en undersøkelse Sveriges legeforbund har fått utført blant sine medlemmer. I Malmö har ansatte i helsesektoren stått frem og fortalt om drapstrusler på jobb, i forbindelse med gjengrelatert vold.

I sommer var en gruppe sykehusleger i Stockholm ute og advarte for den dramatiske utviklingen, og at om den fortsetter vil det kunne være behov for bevæpnede sikkerhetsvakter ved sykehusene innen fem til ti år.

I vårt naboland mot øst har det funnet sted 274 skyteepisoder i år. I Helsingborg ble antall skyteepisoder i 2017 firedoblet sammenlignet med det foregående året. Det har gitt sykehusets traumekirurger mye jobb, og har medført behov for nye rutiner.

Ved sykehuset i Helsingborg har man innført ny praksis, som innebærer at sykehuspersonalet kan stenge sykehuset, såkalt «Lockdown», etter å ha tatt imot en person med skuddskader. Det innebærer at avdelinger stenges, at vakter inntar bestemte posisjoner og at politiet sperrer av et område på utsiden av sykehuset.

– Det har hendt. Vi har bedre muligheter til å stenge vår avdeling enn Malmö eksempelvis, der det er veldig åpent. Men det skal ikke ramme akutt syke. De slippes gjennom av politiet, sier sykehusets virksomhetssjef Håkan Kerrén.

Dersom personalet oppdager at to personer fra hver sin rivaliserende gjeng begge befinner seg på sykehuset, må de flytte en av dem til et annet sykehus.

Dødsfall etter vold i Sverige har økt siden 2012, fremst på grunn av dødelige skyteepisoder blant unge menn. Antall personer med skuddskader ble nesten fordoblet mellom 2008 og 2015. 2017 var et rekordår hva gjelder dødelige skyteepisoder, med 324 episoder og 43 personer døde. Så langt i år har 44 personer mistet livet ved å bli skutt.

De fleste av disse er unge menn. Mellom 2000 og 2014 årsaket skudd i snitt seks dødsfall blant menn i alderen 15 til 29 år. De siste tre årene skal dette tallet ha blitt betydelig høyere, og i fjor inntraff 26 slike dødsfall blant menn i denne aldersgruppen.

Denne drastiske utviklingen har konsekvenser for et allerede presset svensk helsevesen. Akutten i Helsingborg har kun 250 plasser i et område med 250 000 innbyggere, og er egentlig bygget for kun 140 besøkere. Personalet er blitt særskilt kurset i å håndtere personer med skuddskader, i tillegg til avvæpning av truende personer. Dette er belastende for personalet, som må risikere liv og helse for å beskytte pasientene.

– For oss kommer pasienten alltid først, sier områdesjef Mikael Sten.