Foto: REUTERS/Darren Staples/File Photo

Den folkekjære sjokoladen Toblerone har i stillhet blitt halalsertifisert. Siden april i år har Mondelez, som er produsenten av sjokoladen, lagt om produksjonen. Uansett hvor i verden du kjøper Toblerone, kommer du nå til å støtte islamsk halalslakt.

annonse

Den sveitsiske sjokoladen Toblerone er blitt halal. Avisen Blick rapporterer at det nå er mulig for alle muslimer å spise Toblerone.

Siden april har all produksjon av Toblerone skjedd i tråd med islamsk lov. Samhällsnytt skriver at produksjonen kontrolleres av en rettslærd muslim, en såkalt mufti, som tolker islamistiske sharialover. Mondelez har gjort endringer i ingredienser og produksjon for å oppnå denne halalsertifiseringen.

Blick har intervjuet Mounir Khouzami fra et sveitsisk-arabisk nettverk, som jobber med å fremme økonomiske relasjoner mellom Sveits og arabiske land. Khouzami mener Mondelez er på riktig vei.

– Halalsertifisering er fremtiden, sier han.

annonse
annonse

Med tanke på de demografiske omveltningene Vest-Europa gjennomlever, kan det være gode penger å tjene på å selge halalsertifiserte produkter. I løpet av de siste tretti årene har antallet muslimer i Europa blitt fordoblet, ifølge en undersøkelse.

Nyheten om halalsertifiseringen av Toblerone faller ikke i god jord hos mange i sosiale medier. Mange er opprørte over at Mondelez i stillhet har endret produksjonen og dermed tvunget mennesker til å spise halal. Noen påpeker også at det pågår en diskré islamisering av det vestlige samfunnet. En del oppfordrer til boikott.

– Toblerone, på tide å si farvel. Jeg spiser ikke «halal»-mat som eks-muslim, skriver en på Twitter.

– Aldri halal, aldri igjen Toblerone, skriver en annen på Facebook.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.