Oslo 20131021. Tom Strømnæss, programleder for TVNorges seersuksess "Åndenes makt", poserer mandag i lokalene til Stortorvets Gjæstgiveri i forbindelse med lanseringen av boka "Åndenes makt. Jakten på det uforklarlige". Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

TVNorge-programmet «Åndenes makt» er felt av PFU for ikke å ha kontaktet slektningene før de identifiserte en død mann som en person som går igjen.

Det var mannens niese, Kari Flåteplass Bjørklund, som klaget det populære programmets tredje episode i høst inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU), skriver Kampanje.

Hun mener programmet viste manglende omtanke for og hensyn til pårørende i episoden der den synske Michael Winger og programleder Tom Strømnæss navnga onkelen hennes og sa han var en person som går igjen i et hus eid av Støren Sportsskytterklubb.

Den nærmeste familien burde vært informert om at hennes onkel ville bli navngitt som spøkelse i programmet, mener Bjørklund. Selv om hun mener omtalen av onkelen var god, føler familien at «spøkelse» ikke skal være hans ettermæle, skriver hun i klagen.

– Jeg har ikke noe imot «Åndenes makt», men man må være forsiktig med hva man formidler, og jeg håper TVNorge gjør en grundigere jobb heretter. De har ikke akkurat lett med lys og lykte etter gjenlevende familie, sier Bjørklund til NRK.

– Må gjøre en bedre jobb

I tirsdagens møte i PFU ble programmet felt for brudd på god presseskikk på Vær varsom-plakatens punkt 4.1 og 4.3. Punktene dreier seg om kravet om å legge vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon og om å vise respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn.

– Først og fremst er jeg bare lettet og glad for at PFU ga oss medhold. For meg og familien var det viktig, sier Bjørklund.

TVNorge-eier Discovery Networks Norway tar fellelsen til etterretning og sier de vil jobbe bedre i framtiden med å identifisere mulige etterkommere og andre som kan være i nær krets.

– Vi registrerer at PFU måtte diskutere seg fram til hvor langt ut i kretsen man skal lete, men aksepterer grensedragningen de landet på, når det ikke finnes direkte pårørende, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland til Kampanje.

– Blir umulig

At utvalget mener det ikke er nok at mannen ble omtalt positivt i programmet, mener Skoland kan gjøre det utfordrende å produsere nye episoder av serien.

– Med argumentasjonen som fremføres av utvalget, blir det prinsipielt umulig å lage et program som «Åndenes makt». Det tas ikke hensyn til at avdøde omtales positivt i programmet. Det er konteksten vedkommende omtales i – altså at det antydes at det er en mulighet for at vedkommende går igjen – som oppfattes som brudd på 4.3, sier Skoland.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]