Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping avbildet under G20-toppmøtet i Buenos Aires, Argentina, fredag 30. november 2018. (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kreml Pool Photo via AP)
annonse

I et nytt innlegg i tidsskriftet The National Interest, advarer forfatter og Harvard-professor i internasjonale relasjoner, Graham Allison, mot at Russland og Kina kan gå mot en mulig strategisk allianse. Allison argumenterer med at begge land ser på USA som en stor trussel og frykter at denne delte oppfatningen kan trekke Beijing og Moskva sammen. 

annonse

For mange i Washingtons utenriks- og sikkerhetspolitiske kretser er tanken på en slik allianse helt absurd. USAs forsvarsminister, James Mattis, har for eksempel ved flere anledninger understreket at Moskva og Beijing har en «naturlig ikke-konvergens av interesser»; og at motsetningene i landenes nasjonale interesser, verdier og kultur er for store for at en meningsfull allianse kan oppstå.

annonse

På tross av disse opplagte motstridende interessene, tror Allison likevel at Russland og Kina kan komme til å gå inn i en strategisk allianse gjennom min «fiendes fiende er min venn»-prinsippet. Begge land ser på USA som sin største sikkerhetspolitiske rival ettersom Washington truer deres geopolitiske interesser i Øst-Europa og Sørkinahavet, og aktivt ønsker å undergrave deres autoritære regimer.

Allison skriver at Vestens diplomatiske press og forsøk på å «isolere» Moskva politisk i etterkant av Russlands annektering av Krim-halvøya har drevet landet inn i armene på Kina – som utnytter situasjonen til sin fordel. Vestens klumsete diplomatiske spill, samt Kinas strategiske fremsyn og kløkte diplomati, fører til et stadig tettere bånd mellom Beijing og Moskva.

Allison avslutter med å sitere den velkjente sovjetologen Zbigniew Brzezińskis advarsel om at en russisk-kinesisk allianse er «det farligste [sikkerhetspolitiske] scenarioet» for USA. Den velrespekterte Harvard-professoren frykter nå at dette scenarioet snart kan bli fakta.

annonse
annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.