Illustrasjonsbilde av flagget Islamsk stat. Foto: REUTERS/Dado Ruvic
Del saken
 • 938
 •  
 •  
 •  
 •  

Nordfjordeid-kvinnen som er tiltalt for å ha forsøkt å slutte seg til Islamsk Stat (IS) i Syria heter Raqiya Ahmed Hussein. Resett er det første norske mediet som avslører hennes navn.

Kvinnen ble født i 1987 og har bodd i Nordfjordeid i Sogn og Fjordane. Hun er i dag 31 år gammel. Ifølge TV 2 er kvinnen fembarnsmor.

Det fremgår ikke av tiltalen som er tatt ut mot henne om hun hadde kontakt med det radikale islamistmiljøet i Norge før hun kom i kontakt med Islamsk Stat på internett. Hvis ikke er det et nokså sjeldent eksempel på at islamister i Norge radikaliseres på internett.

Hun hadde kontakt med flere personer tilknyttet IS fra Syria, Storbritannia og Sudan og deltok i åpne og lukkede fora på internett som publiserte propaganda for IS.

Hun deltok i arbeid med å utvikle og spre terrorgruppens propaganda, fremgår det av tittelen. «Blant annet ved å lese korrektur på propagandatekst, oversende propagandameldinger og tekst med voldelig jihadistisk innhold til en person tilknyttet ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) og opprettelse av fiktive brukerkontoer på ulike sosiale medier.»

Det er vanlig at radikale islamister bruker kallenavn. På nettet kalte Nordfjordeid-kvinnen seg «Umm Sayfullah al-Somali». Umm betyr mor, Sayfullah betyr Allahs sverd og Al-Somali betyr somalisk.

Nordfjordeidkvinnen hjalp også en britisk mann å slutte seg til IS. Han ble arrestert på flyplassen på vei ut av Storbritannia.

Våren 2017 søkte en mann hun hadde kontakt med om tillatelse for at Nordfjordeidskvinnen skulle få reise til Islamsk Stat. Han var da IS-kriger.

I november ble hun selv stanset da hun hadde reist fra Norge til Østerrike. Da hun skulle fly fra Wien til Istanbul, ble hun pågrepet. Senere søkte hun asyl i Østerrike og ble plassert på asylmottak. Derfra rømte hun til Italia, hvor hun ble pågrepet av italiensk politi, fengslet og sendt tilbake til Norge i desember 2017.

Advokat Hatice Køylu, som er hjelpeadvokat til Raqyia Ahmed Hussein sier til Resett at siktede stiller seg avvisende til tiltalen.

Andre norske medier har ikke identifisert kvinnen.

Saken er berammet over nyttår.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 938
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]