Illustrasjonsbilde av flagget Islamsk stat. Foto: REUTERS/Dado Ruvic
annonse

Nordfjordeid-kvinnen som er tiltalt for å ha forsøkt å slutte seg til Islamsk Stat (IS) i Syria heter Raqiya Ahmed Hussein. Resett er det første norske mediet som avslører hennes navn.

annonse

Kvinnen ble født i 1987 og har bodd i Nordfjordeid i Sogn og Fjordane. Hun er i dag 31 år gammel. Ifølge TV 2 er kvinnen fembarnsmor.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Det fremgår ikke av tiltalen som er tatt ut mot henne om hun hadde kontakt med det radikale islamistmiljøet i Norge før hun kom i kontakt med Islamsk Stat på internett. Hvis ikke er det et nokså sjeldent eksempel på at islamister i Norge radikaliseres på internett.

Hun hadde kontakt med flere personer tilknyttet IS fra Syria, Storbritannia og Sudan og deltok i åpne og lukkede fora på internett som publiserte propaganda for IS.

Hun deltok i arbeid med å utvikle og spre terrorgruppens propaganda, fremgår det av tittelen. «Blant annet ved å lese korrektur på propagandatekst, oversende propagandameldinger og tekst med voldelig jihadistisk innhold til en person tilknyttet ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) og opprettelse av fiktive brukerkontoer på ulike sosiale medier.»

annonse
annonse

Det er vanlig at radikale islamister bruker kallenavn. På nettet kalte Nordfjordeid-kvinnen seg «Umm Sayfullah al-Somali». Umm betyr mor, Sayfullah betyr Allahs sverd og Al-Somali betyr somalisk.

Nordfjordeidkvinnen hjalp også en britisk mann å slutte seg til IS. Han ble arrestert på flyplassen på vei ut av Storbritannia.

Våren 2017 søkte en mann hun hadde kontakt med om tillatelse for at Nordfjordeidskvinnen skulle få reise til Islamsk Stat. Han var da IS-kriger.

annonse
Reklame

I november ble hun selv stanset da hun hadde reist fra Norge til Østerrike. Da hun skulle fly fra Wien til Istanbul, ble hun pågrepet. Senere søkte hun asyl i Østerrike og ble plassert på asylmottak. Derfra rømte hun til Italia, hvor hun ble pågrepet av italiensk politi, fengslet og sendt tilbake til Norge i desember 2017.

Advokat Hatice Køylu, som er hjelpeadvokat til Raqyia Ahmed Hussein sier til Resett at siktede stiller seg avvisende til tiltalen.

Andre norske medier har ikke identifisert kvinnen.

Saken er berammet over nyttår.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.