Foto: REUTERS/Phil Noble

Mohammed Yasin beskyldte det jødiske folket for «alle krigene i verden» og delte 9/11 konspirasjonsteorier på nettet. Mange muslimer gjør det, men Mohammed Yasin er ingen hvem som helst. Han har en ledende byråkratstilling i det britiske arbeiderpartiet, Labour, som regional organisator i West Midlands, skriver Sunday Times som siteres av The Sun.

annonse

På sin Twitter-konto, som siden har blitt slettet, delte han etter hvert et Mel Gibson-sitat som sa: «Jødene er ansvarlige for alle krigene i verden.» Yasin sendte også en melding i fjor der han hevde at Vesten hadde «løyet om 9/11». Om Israel skrev han at «den amerikanske imperialismen trenger Israel for å holde massene permanent i krig.»

Mohammed Yasin ble fotografert sammen med Jeremy Corbyn på partikonferansen i Liverpool tidligere i år, skriver The Sun.

Til Sunday Times antyder han at andre kan ha lagt ut meldingene som dukket opp online under hans navn. «Vi tar alle påstandene seriøst og undersøker dem fullt ut i samsvar med våre regler og prosedyrer», sier en talsmann for Labour til Sunday Times. Imens er Mohammed Yasin suspendert fra jobben i partiet.

Tusenvis av partimedlemmer har tidligere blitt sparket ut på grunn av antisemittiske påstander, skriver The Sun, men ingen høytstående tjenestemenn i partiet.

Labour har etter at Jeremy Corbyn overtok som leder slitt med mye åpen og fordekt antisemittisme. I israelske aviser har historier om grov antisemittisme, jøde- og israelhat blant Labours medlemmer vært gjengangere det siste året. Det er en utstrakt oppfatning at Corbyns egen fortid, med tette kontakter med Israels fiender og sterke anti-israelske uttalelser har bidratt til at antisemittismen blant hans medlemmer er kommet til overflaten.

Mange har trodd at det nå var fritt frem, men samtidig har de mange antisemittiske uttalelsene blant Labour-medlemmer skadet partiet, som har vært nødt til å ta tak i problemet.

Både Jeremy Corbyn og en rekke Labour-politikere nedover i rekkene er beskyldt for å lefle med antisemittiske holdninger, særlig i forbindelse med kritikk av Israels politikk i konflikten med palestinerne, skrev Vårt Land i september.

«Labour har siden Corbyn overtok som partileder beveget seg i en klart mer pro-palestinsk og Israel-kritisk retning», sa førstelektor Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder til Vårt Land.

Han påpekte at det blant annet har gitt seg utslag i kommentarer fra politikere, og deltakelse i pro-palestinske arrangementer, som av mange er blitt oppfattet ikke bare som israel-kritiske, men også antisemittiske.

«Særlig fra jødisk hold har det kommet kritikk om ensidighet og manglende nyanser i kritikken av Israel. Partiledelsen har på sin side vært lite villig til å rette opp uttalelser som kan tolkes i retning antisemittisme, og det er skapt et inntrykk av at det finnes holdninger som tenderer til jødehat i deler av partiet», sa Mustad.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.