Den muslimske predikanten Fethullah Gülen. Foto: Chris Post / AP / NTB scanpix

Nesten 2.000 personer har i Tyrkia blitt dømt til livstid i fengsel siden det feilede kuppforsøket i juli 2016.

annonse

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu er så mange som 1.934 idømt livstid i fengsel.

978 av disse har fått vanlig livstidsstraff, mens 956 har blitt dømt til livstid under strengere soningsforhold. Denne dommen har erstattet dødsstraff i Tyrkia.

Tyrkiske myndigheter, ledet av president Recep Tayyip Erdogan, anklager den muslimske predikanten Fethullah Gülen for å ha beordret kuppforsøket. De omtaler hans bevegelse som en terroristorganisasjon.

Gülen, som lever i eksil i USA, har benektet anklagene, og tilhengerne hans insisterer på at bevegelsen fremmer fred og konfesjonsfri utdanning.

Mer enn 3.050 mennesker er dømt for å ha tilknytning til Gülen. 1.123 av dem har fått fengselsstraffer på mellom ett og 20 år.

De siste ukene har det vært flere politirazziaer landet over mot personer som er mistenkt for å ha tilknytning til Gülen og hans bevegelse. Siden 2016 har 50.000 mennesker blitt arrestert og titusenvis av ansatte i offentlig sektor har fått sparken på bakgrunn av slike anklager.

Menneskerettighetsaktivister har uttrykt bekymring, men tyrkiske myndigheter sier det er nødvendig for å fjerne påvirkningen fra Gülen-bevegelsen, som de sier er et «virus» i statlige institusjoner.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.