Tanzanias president John Magufuli. REUTERS/Thomas/File Photo
annonse

Tanzanias president John Magufuli har følt et sterkt press fra vestlige land på grunn av sitt syn på homofili og unge mødre. EU har kunngjort at de skal gjennomgå bistanden, og Danmark har holdt tilbake penger etter uttalelser om homofile, skriver BBC.

I dag har Kina blitt en stor aktør i Afrika, og de utfordrende den vestlig innflytelse på kontinentet. Kina har lovet å bruke 60 milliard dollar i investeringer, bistand og lån i Afrika de neste tre årene.

Presidenten holdt en tale ved åpningen av et bibliotek på universitetet i Dar es Salaam, et Kina har finansiert.

annonse

– Det som gjør oss glade for hjelpen fra Kina er at den ikke er knyttet til noen forhold. Når de bestemmer seg for å gi, så gir de, sa John Magufuli.

Homoseksuelle handlinger er ulovlige i Tanzania, og det var planer om massearrestasjoner, noe som har fått flere FrP-politikere til å reagere, blant annet Christian Tybring-Gjedde. Han krever at Norge vurderer sin bistand til landet. Tanzania fikk 371 millioner kroner i 2017.

– Kina har hjulpet oss på mange områder av vår utvikling, og våre to nasjoner vil fortsette å styrke våre bånd, sa John Magufuli i talen.

Tanzania ligger på østkysten av Afrika.

Landet har 55 millioner innbyggere, men de sliter med fattigdom, og høy befolkningsøkning. Veksten ligger på 2,8 % per år, noe som gir en nærmest dobling per generasjon, kvinner får gjennomsnittlig litt under 5 barn hver. Gjennomsnittsalderen er 18 år, i Norge er den 40, snittlønna er 3200 dollar, i Norge er den 70 000. Lista der er lang.

Tanzania er et land med store utfordringer, men det finnes også lyspunkter, de siste årene har den økonomiske veksten vært mellom 6-7 %.

annonse
annonse

John Magufuli har tilnavnet «bulldoseren» for sin evne til drive gjennom prosjekter og få ting gjort. Hans lederstil har gitt minner om landsfaderen Julius Nyerere. Han har sittet som presidenten i tre år, mange har blitt stilt for retten for korrupsjon, han fjernet flere tusen såkalte «spøkelsesarbeidere» fra offentlige lønningslistene og sagt opp 10 000 offentlig ansatte med tvilsomme universitetspapirer.

Han har fått orden på økonomien og pilene peker oppover. Men hans politikk omkring menneskerettigheter har fått mye kritikk. Så hans resultater interesserer nok mer Kina enn vesten.

Verdensbanken har satt på et lån på 300 millioner dollar til et pedagogisk prosjekt på vent etter at Tanzanias regjering har vedtatt å utvise jenter som blir gravide.

– Unge mødre vil bli distrahert i undervisningen hvis de kommer tilbake på skolen, de må amme sitt gråtende barn, sa John Magufuli om det vedtaket.

annonse

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon