Irakiske migranter i Lahti, Finland. Foto: AFP PHOTO / LEHTIKUVA / Markku Ulander
Del saken
 • 1K
 •  
 •  
 •  
 •  

Ifølge statistikk fra Finland har irakiske og afghanske asylsøkere 40 ganger høyere sannsynlighet enn finner for å bli mistenkt for seksualforbrytelser. Dette rapporterer finske Ilta-Sanomat.

I de første elleve månedene av dette året ble irakiske asylsøkere og migranter mistenkt for totalt 157 seksualforbrytelser. De er den mest tallrike gruppen av alle i denne statistikken, til tross for at irakere kun er den tredje største minoriteten i landet, bak russere og estlendinger.

Ala Saeed, som jobber med flyktninger i Finland, sier at en del av årsaken til irakernes overrepresentasjon kommer av at irakere, særlig blant de eldre klanene, har kulturelle normer som muliggjør for menn å gjøre hva de vil med kvinner, helt uten at deres ugjerninger får konsekvenser for dem.

– Mange kvinner blir voldtatt, men de forteller ikke en gang deres mor, av frykt for sin ære, sier Saeed.

Æreskulturen mange innvandrere bærer med seg kommer raskt i konflikt med individualistisk, vestlig kultur og likestilling. Det er særlig kvinner som lider under sosial kontroll. De har mindre frihet enn sine brødre, og det er de som bærer familiens ære mellom bena.

Tuija Hietaniemi er spesialetterforsker hos politiet i Finland. Hun forteller Ilta-Sanomat at hun har bevitnet at asylsøkende kvinner er redde for å fortelle sine ektemenn om at de tidligere har blitt voldtatt, av frykt for å bli drept.

– Hun er redd for at et mann vil drepe henne om han får høre det. Søknader fylles derfor ut seperat av ektefellene, sier Hietaniemi.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1K
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]