Irakiske migranter i Lahti, Finland. Foto: AFP PHOTO / LEHTIKUVA / Markku Ulander

Ifølge statistikk fra Finland har irakiske og afghanske asylsøkere 40 ganger høyere sannsynlighet enn finner for å bli mistenkt for seksualforbrytelser. Dette rapporterer finske Ilta-Sanomat.

annonse

I de første elleve månedene av dette året ble irakiske asylsøkere og migranter mistenkt for totalt 157 seksualforbrytelser. De er den mest tallrike gruppen av alle i denne statistikken, til tross for at irakere kun er den tredje største minoriteten i landet, bak russere og estlendinger.

Ala Saeed, som jobber med flyktninger i Finland, sier at en del av årsaken til irakernes overrepresentasjon kommer av at irakere, særlig blant de eldre klanene, har kulturelle normer som muliggjør for menn å gjøre hva de vil med kvinner, helt uten at deres ugjerninger får konsekvenser for dem.

– Mange kvinner blir voldtatt, men de forteller ikke en gang deres mor, av frykt for sin ære, sier Saeed.

Æreskulturen mange innvandrere bærer med seg kommer raskt i konflikt med individualistisk, vestlig kultur og likestilling. Det er særlig kvinner som lider under sosial kontroll. De har mindre frihet enn sine brødre, og det er de som bærer familiens ære mellom bena.

annonse
annonse

Tuija Hietaniemi er spesialetterforsker hos politiet i Finland. Hun forteller Ilta-Sanomat at hun har bevitnet at asylsøkende kvinner er redde for å fortelle sine ektemenn om at de tidligere har blitt voldtatt, av frykt for å bli drept.

– Hun er redd for at et mann vil drepe henne om han får høre det. Søknader fylles derfor ut seperat av ektefellene, sier Hietaniemi.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.