USAs utdanningsminister Betsy DeVos har ledet Den føderale kommisjonen for skolesikkerhet. Foto: Matt Rourke / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Et utvalg oppnevnt i kjølvannet av flere skoleskytinger i USA anbefaler at skoler vurderer å bevæpne ansatte og ansette krigsveteraner som vakter.

Utvalget, som er oppnevnt av president Donald Trump, ledes av utdanningsminister Betsy DeVos og ble nedsatt etter skolemassakren i Parkland i Florida i februar. En tenåring, som var tidligere elev ved skolen, drepte 17 personer.

I sin 180 sider lange rapport avviser Den føderale kommisjonen for skolesikkerhet forslaget om å heve aldersgrensen for kjøp av våpen. Det begrunnes med at de fleste som står bak skoleskytinger får tak i våpen fra familiemedlemmer eller venner.

annonse
«Respondere på vold»

I stedet foreslås det at ansatte ved skolen kan være væpnet, til og med lærere, «for på den måten å effektivt og umiddelbart å kunne respondere på vold».

Dette vil være spesielt gunstig i distrikter der skolene ligger slik til at det kan ta tid før politiet kommer fram, heter det i rapporten. Det anbefales videre å se på muligheten for å ansette tidligere ansatte i politiet eller militærveteraner til å bidra.

Vil fjerne Obama-anbefaling

Rapporten har også forslag om å fjerne retningslinjer innført av Trumps forgjenger Barack Obama. Blant annet vil de ha vekk Obamas 2014-anbefaling om å finne alternativer til strenge disiplinærtiltak som utvisning og gjensitting. Den nye kommisjonen mener dette har hatt en svært negativ effekt på skoledisiplin og sikkerhet.

annonse

Borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union fordømmer forslaget.

Flere enn 219.000 elever i USA har vært berørt av skoleskytinger siden massakren på Columbine High School i april 1999, ifølge Washington Post.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon