Den svenske FN-granskeren Zaida Catalán som nylig ble funnet død i en massegrav i den kongolesiske Kasai-provinsen. Foto: Bertil Ericson / TT / NTB scanpix
annonse
Et sentralt vitne til drapet på to FN-ansatte i Kongo, blant dem svenske Zaida Catalán, skal ha blitt forgiftet og drept i fengselet, melder SVT.

Catalán ble drept mens hun etterforsket brudd på menneskerettighetene i Kasai-provinsen i Kongo i mars 2017, sammen med amerikaneren Michael Sharp.

annonse

Myndighetene i landet hevder at den lokale militsgruppen Kamuina Nsapu sto bak drapene pågrep 20 personer, som nå står for retten i Kinshasa i Kongo.

annonse
Reklame fra Resett butikken

Ifølge SVTs ble en mann, som regnes som et nøkkelvitne i den pågående rettssaken, funnet livløs i fengselscellen sin den 23. oktober.

FN mistenker, ifølge en hemmeligstemplet FN-rapport, at vitnet døde av forgiftning noen timer etter å ha blitt servert kveldsmat. Under obduksjonen skal det ha blitt funnet rester av insektmiddel i mannens mage.

Nylig ble den kongolesiske generalen Jean de Dieu Mambweni pågrepet, anklaget for delaktighet i drapet på de to FN-arbeiderne.

annonse
annonse

Mambweni nekter for å ha møtt FN-arbeiderne, men i forbindelse med rettssaken har det blitt avspilt et lydopptak, gjort av Catalán, der det går fram at han spiste lunsj med de to FN-arbeiderne kun to dager før de ble drept.

Tidligere har SVTs Uppdrag meldt at kongolesiske regjeringsstyrker trolig var innblandet i drapene, noe FNs granskere ifølge hemmeligstemplede dokumenter fikk informasjon om, men valgte å utelate i sin rapport.

(©NTB)

annonse
Reklame

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.