Tre mistenkte (bildet) ble pågrepet på en buss i forbindelse med dobbeltdrapet i Marokko. Foto: 2M.ma / NTB scanpix

Ytterligere tre mistenkte skal være pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Marokko, som nå etterforskes som en terrorhandling.

De tre mennene ble pågrepet av politiet på en buss i Marrakech. Bussjåføren sier til VG at de satt helt bakerst. Han forteller videre at de ble tatt med en sverdlignende gjenstand, mens politiet i Marokko opplyser at de hadde fire kniver på seg.

– Jeg vet ikke hvordan de fikk dem om bord i bussen, men de hadde gjemt dem under setene, sier han.

De tre mennene ble tatt ut av bussen med hetter over hodet og svarte jakker. Ifølge den marokkanske avisa Hespress er de 33, 27 og 25 år gamle.

Fra før har marokkanske myndigheter bekreftet at én mistenkt mann ble pågrepet tidligere i uka. Han er blitt koblet til en marokkansk ekstremistgruppe, ifølge myndighetene.

Ytterligere tre menn har vært ettersøkt for drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24). Det er ikke bekreftet om det er de samme mennene som er tatt.

Reagerer med avsky

Statsminister Erna Solberg (H) reagerer med avsky og fordømmer det hun omtaler som et brutalt og meningsløst angrep.

– Dette er et brutalt og meningsløst angrep på uskyldige som vi møter med avsky og fordømmelse, sa Solberg.

Hun vektla at saken nå blir etterforsket som en mulig terrorhandling, men understreket torsdag formiddag at politiet etterforsker flere spor.

– Vi kan ikke legge til grunn nå at drapene var terrorhandlinger. Det er politiet som må gjøre disse vurderingene, men vi kan ikke trekke noen konklusjoner på dette tidspunktet. Det er flere spor, sa statsministeren.

Hennes danske kollega Lars Løkke Rasmussen (V) sa på en pressekonferanse tidligere torsdag at «dette ser ut til å være en terrorhandling», med referanse til vurderinger fra dansk politi og marokkanske myndigheter.

Video knyttet til drapene

Kripos samarbeider med dansk politi for å få fjernet en video som er lagt ut på internett i tilknytning med drapene.

– Vi gjør de undersøkelser vi kan her i Norge. Vi er særlig opptatt av filmen. Vi jobber med dansk politi, og vi jobber for å få satt i gang ulike tiltak for å stanse spredning, og for å få vurdert filmen, sier kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Kripos til Aftenposten.

Kripos og det danske Politiets Efterretningstjeneste har kontaktet ulike nettilbydere for å få fjernet videoen fra nettet.

Møtte de to kvinnene

Fjellguiden Rachid Imerhade møtte de to kvinnene i området ved fjellandsbyen Imlil bare dager før de la ut på turen mot toppen av Toubkal i Atlasfjellene.

– De var blide, pratsomme og omgjengelige og snakket masse med de andre som var der. Jeg rådet dem til ikke å sette opp telt alene, sier Imerhade til NTB, som torsdag bruker ham som guide til åstedet på ruten mot Nord-Afrikas høyeste fjell.

Den lokale guiden traff de to kvinnene onsdag eller torsdag i forrige uke. De oppholdt seg i en liten teltleir ved vandrerhjemmet Les Mouflons i tre dager før de fortsatte turen.

Dobbeltdrapet har gått sterkt inn på lokalbefolkningen i området. På en kafé i Imlil sitter Mohammed Imzilen. Han er sterkt berørt av hendelsen og bryter ut i gråt under samtalen. Han ber om at hans dyptfølte kondolanse blir viderebrakt til hele det norske folk og sier at saken har gått veldig inn på folk i området.

(©NTB)