Katolske prester får mange overgrepsanklager mot seg. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado
annonse
annonse

Nesten 700 katolske prester i den amerikanske delstaten Illinois anklages for overgrep mot barn. Kirken har selv bare gransket 185 prester.

Etter at myndighetene begynte sin etterforskning i august, har de altså funnet 500 flere prester som skal ha begått overgrep. Statsadvokat Lisa Madigan er sterkt kritisk til kirkens interne granskning.

– Ved ikke å ville undersøke påstandene grundig, har ikke den katolske kirken klart å oppfylle sin moralske plikt overfor overlevende, menigheter og allmennheten til å redegjøre nøyaktig for upassende seksuell opptreden der prester i Illinois er innblandet, sier Madigan.

annonse
1.000 ofre

Etterforskningen i Illinois ble innledet etter at 300 prester i delstaten Pennsylvania ble anklaget for overgrep mot rundt 1.000 barn i flere tiår. I oktober startet føderale myndigheter sin første granskning av overgrep begått av prester.

– Denne saken har allerede vist at den katolske kirken ikke er i stand til å kontrollere seg selv, sier Madigan om etterforskningen i Illinois.

Chicago erkebispedømme mener de har undersøkt alle anklager om overgrep.

Ikke grundig nok
annonse

– Siden 2006 har vi navngitt prester det har kommet underbygde påstander mot, og i 2014 offentliggjorde vi over 20.000 dokumenter som omhandler disse prestene, heter det i en uttalelsen.

Madigan mener de aktuelle påstandene ikke har blitt undersøkt grundig nok, om de har blitt gransket i det hele tatt. Blant forklaringene på hvorfor anklagene ikke har ført til reaksjoner er at den påstandene er rettet mot, har sluttet eller er død.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon