USAs forsvarsminister Jim Mattis går av ved utgangen av februar. Hans avgang vekker bekymring blant både republikanere og demokrater i Kongressen. Foto: AP / NTB scanpix.
annonse

Både republikanere og demokrater uttrykker sterk bekymring etter at USAs forsvarsminister Jim Mattis kunngjorde at han går av.

– Dette er skremmende, skriver Mark Warner, demokrat og nestleder i Senatets etterretningskomité, på Twitter.

– Forsvarsminister Mattis har vært en stabilitetens øy midt i Trump-regjeringens kaos, fortsetter han.

annonse

Også internt i Trumps parti vekker avgangen dyp uro.

– Leste nettopp Mattis’ avskjedsbrev. Det gjør det veldig tydelig at vi er på vei inn i en rekke med alvorlige politiske feilbeslutninger som vil sette vår nasjons sikkerhet og våre allianser i fare, og styrke våre fiender, skriver den republikanske senatoren Marco Rubio.

– Dette kaoset, både internasjonalt og innenlands, setter USA i fare og må slutte umiddelbart, skriver Ohios republikanske guvernør John Kasich.

Uenighet med Trump

Ifølge flere medier har den pensjonerte generalen hatt flere sterke uenigheter med Trump den siste tiden, og det skinte også gjennom i Mattis’ avskjedsbrev.

– Du har rett til å ha en forsvarsminister med meninger som stemmer bedre overens med dine egne, skriver general Mattis.

Mattis’ oppsigelse ble kjent like etter at Trump sa han ville begynne å trekke amerikanske styrker ut av Syria, og omtrent samtidig som amerikanske tjenestemenn sa til flere medier at Trump også ville trekke «store styrker» ut av Afghanistan.

annonse

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, kommer også med det som ifølge nyhetsbyrået AFP er en usedvanlig tydelig reaksjon.

– USA må fortsette å ha en klar forståelse av hvem som er våre venner og hvem som er våre fiender, og innse at land som Russland er blant sistnevnte. Jeg er spesielt bekymret over at Mattis går av på grunn av stor uenighet med presidenten i disse spørsmålene og andre viktige aspekter ved USAs globale lederskap, skriver han i en uttalelse.

Sterk kost

Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole beskriver Mattis’ avskjedsbrev til Trump som «sterk kost».

– Det er ingen tvil om at dette egentlig er et generelt oppgjør med hele hovedlinjene i Trumps forsvar- og sikkerhetspolitikk, sier han til Dagens Næringsliv.

Forskeren tror Mattis’ avgang vil vekke bekymring også utenfor USAs grenser.

– Han har vel blitt oppfattet som, blant annet i vår egen regjering, en garantist for at alt Trump har sagt og gjort med tanke på forholdet til USA allianser i praksis ikke har så stor betydning som Trumps retorikk ville tilsi. Derfor er dette bekymringsfullt for USAs allierte, og ikke minst Europa, sier Melby til DN, og legger til at han sliter med å se kandidater som kan være kvalifisert til å overta Mattis’ rolle.

Fakta om James Norman Mattis

* Ble president Donald Trumps første og USAs 26. forsvarsminister 20. januar 2017.

* Sa opp 20. desember 2018, med virkning fra 28. februar 2019.

* Mattis har uttrykt sterk støtte til NATO. Uenig med Trump i blant annet synet på Iran-avtalen og konfliktene i Syria og Afghanistan. Har omtalt klimaendringene som en nasjonal sikkerhetsutfordring og er imot bruk av tortur.

* Pensjonert amerikansk firestjerners general fra det amerikanske marineinfanteriet.

* For å få ham utnevnt, vedtok Kongressen å sette til side regelen om at forsvarsministre ikke kan ha vært i aktiv tjeneste i løpet av de siste sju årene.

* Født 8. september 1950 i Pullman i delstaten Washington.

* Vervet seg i 1969. Tok senere en bachelorgrad i historie ved Central Washington University.

* 66-åringen er høyt dekorert og har bred erfaring fra slagmarken, blant annet i Irak.

* Sjef for den amerikanske sentralkommandoen med ansvaret for USAs militære operasjoner i Midtøsten, Sentral-Asia og Øst-Afrika i perioden 2010-2013.

* Går under navnet Jim Mattis og tilnavnene «Mad Dog Mattis» og «Warrior Monk».

(Kilde: Wikipedia, NTB)

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.