Høyesterett. Illustrasjonsfoto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Høyesterett har dømt en pensjonert overlege for uten tillatelse å ha gått inn i en pasientjournal. 72-åringen er ilagt en bot på 15.000 kroner.

Dommen mot mannen falt i landets øverste domstol fredag, skriver ABC Nyheter.

Han ble dømt for brudd på helsepersonelloven, og har etter Høyesteretts vurdering blandet rollen som overlege og privatengasjert sakkyndig. Ifølge avisen har legen påtatt seg private sakkyndigoppdrag for forsikringsselskaper, og fått kallenavnet «Dr. No» av pasienter i klagesaker.

Saken stammer fra en kollisjon i 2002, da en da tolv år gammel jente fikk nakkeskade. Siden den gang har hun vært i konflikt med forsikringsselskapet om erstatningsbeløpet. Like før saken skulle opp til ankebehandling i lagmannsretten i 2016 ble legen engasjert av forsikringsselskapet som privat sakkyndig. Han gikk da inn i pasientens journal via sykehusets datasystem og hentet ut opplysninger uten hennes samtykke.

Legen fikk en advarsel fra Statens helsetilsyn i 2017. Tidligere i høst ble han frikjent for brudd på helsepersonelloven i lagmannsretten, men nå har altså Høyesterett kommet fram til motsatt konklusjon.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.


annonse