Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Trond Teigen / NTB scanpix
annonse
annonse

Et dokumentarteam fra NRK fulgte Ap-leder Jonas Gahr Støre fra start til mål gjennom KrFs retningsvalg, i tiden der det så ut som om partilederen kunne bli landets statsminister. I opptakene fremkommer det at den styrtrike politikeren ikke alltid følger trafikkreglene. 

En dag tidlig i oktober tok Støre frem telefonen sin og tastet mens han kjørte bil i Hallingdal. Ifølge statskanalen fiklet Ap-lederen med telefonen i det han startet og avsluttet en telefonsamtale.

Fire dager senere satt partilederen i bilen sammen med rådgiver Siri Storstein Hytten og partifellen Lene Vågslid, som sitter i justiskomiteen på Stortinget. Rådgiver Hytten satt bak rattet i det de forsøkte å ta seg ut av Oslo sentrum. Da ba Støre Hytten om å bryte reglene om påbudt kjøreretning og kjøre der det er skiltet forbudt.

annonse

Etter at Støre flere ganger har bedt rådgiveren sin om å bryte reglene og kjøre der det er forbudt blir han av NRKs Astrid Randen gjort oppmerksom på at hele opptrinnet i bilen er blitt filmet.

– Ja, men det er foreldelsesfrist for trafikale forbrytelser, svarer Støre da.

Assisterende sjef i Utrykningspolitiet, Roar S. Larsen, forteller NRK at mobilbruk kan skape «alvorlige situasjoner» i trafikken. Han ønsker imidlertid ikke å kommentere Støres spesifikke brudd på trafikkreglene.

– Ulovlig mobilbruk kan skape uoppmerksomhet, og i verste fall forårsake alvorlige situasjoner i trafikken, sier Larsen.

annonse

Når det kommer til å kjøre mot påbudt kjøreretning, så kan det føre til ulykker, da andre bilister, syklende eller gående ikke forventer at det vil komme et kjøretøy i den retningen. Larsen forteller at et slikt brudd på reglene medfører tusenvis av kroner i bøter.

– Et brudd på disse bestemmelsene gir et forelegg på 5500 kroner, men foreløpig ikke prikkbelastning, sier han.

Jonas Gahr Støre på sin side mener det er «veldig viktig» å følge trafikkreglene.

– Det er veldig viktig. De skal ikke brytes. Og jeg vet at du har på tape at jeg har brutt reglene, og det er feil. Sånn skal det ikke være, og det er ikke bra. Det får jeg lære av. Hvis jeg skal gi en forklaring, så er det slik at veiene ut av Stortinget er kompliserte. Jeg kjørte på veier hvor jeg har kjørt før, og der jeg ikke burde ha kjørt nå, sier partilederen til statskanalen.

Arrogant og hevet over loven

annonse

Resett-redaktør Helge Lurås sier i en kommentar at Støres opptreden er typisk eksempel på den maktarrogansen som har bredt seg i politiske miljøer.

– Støre bare rister på skuldrene av sitt eget brudd på lover han selv har vært med på å vedta. Hans utsagn om at han skal lære av det, er bare tomt prat. Det er tross alt bra at NRK faktisk lager en sak på det, men jeg skulle ønske de fulgte det opp med mye større pågåenhet slik at Støre ble nødt til å svette litt.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon