Illustrasjonsbilde. Nye rekrutter til al-Qaida i Somalia (al-Shabaab) avbildet under en parade på en treningsleir i Afgoye, vest for Mogadishu, Somalia 17. februar 2011. REUTERS / Feisal Omar / File Photo
annonse

I en artikkel i Long War Journal – tidsskriftet som fokuserer på jihadisme og krigen mot terror –  kommer det frem at mediekanalen til Islamsk Stat, Amaq News Agency, har sluppet en ny video. Klippet viser angivelig kamper mellom de rivaliserende terrorgruppene Islamsk Stat (IS) og al-Shabaab – al-Qaidas undergruppe i Somalia.  

Innholdet i videoen er ikke verifisert og er veldig grafisk. Den viser at IS-jihadister gjør et bakholdsangrep på en større gruppe al-Shabaab krigere og dreper mange av dem. I en uttalelse i etterkant av kampene påstår IS i Somalia at 14 al-Shabaab krigere måtte bøte med livet etter sammenstøtene, men videoen viser bare 4 døde personer som tilsynelatende tilhører al Shabaab.

IS og al-Qaida har kriget om overlegenhet i Somalia siden 2015, men ifølge Caleb Weiss, forskningsanalytiker i Long War Journal og ekspert på jihadistgrupper, er al-Shabaab fortsatt overlegen sin rival i landet. IS har ikke samme kapasitet til å utføre et fullskala opprør mot somaliske myndigheter på samme måte som al-Shabaab.

annonse

IS var tidligere al-Qaidas filial i Irak før gruppen brøt med al-Qaida i april 2013. Siden den gang har de to gruppene vært i konstant konflikt med hverandre om hvem som skal lede den internasjonale jihadistbevegelsen. Kampen er verdensomspennende og har blitt omtalt som en global jihadistisk borgerkrig.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse