Norsk juleribbe. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Flere norske toppkokker sier ribbefett er god råvare som kan brukes til senere matlaging, og fraråder nordmenn å kaste det.

– Etter at du har stekt ribba, så har du vanvittig mye god smak som ofte går til spille. Det er smeltet fett blandet med kjøttsaft, som er innkokt fra ribba, og salt og pepper, sier kokkprofilen Tom Victor Gausdal til NRK.

Også Kari Innerå i restauranten BA53 i Bygdøy allé og Jimmy Øien i restauranten Rest oppfordrer til bruk av ribbefett. Ifølge kokkene kan ribbefett brukes til lutefisk, som smør eller olje eller til å lage majones. Gausdal anbefaler også å bruke fettet til bakte grønnsaker.

– Jeg elsker grønnsaker, men de kan ofte bli vannete og kjedelige hvis du koker eller steker dem. Men hvis du krydrer dem og baker grønnsakene med ribbefett, blir det karamellisert og du får en rik smaksopplevelse. Du vil ikke savne kjøtt i det hele tatt, sier han.

(©NTB)