Illustrasjonsbilde. En aviskiosk i New York, New York, USA, 30. oktober, 2018. REUTERS/Carlo Allegri
annonse
annonse

2018 går mot slutten, og den amerikanske avisen Daily Caller har gjort et forsøk på å oppsummere de amerikanske medienes feilinformasjoner, halvsannheter, misvisende fremstillinger og direkte oppdiktede «fake news».

Mens den falske rapporteringen i 2017 stort sett dreide seg om pressens jakt på å bevise at russerne påvirket det amerikanske valget, konstaterer Daily Caller at de tvilsomme nyhetene dette året spenner over mer varierte tema.

Her er fem av eksemplene som den amerikanske avisen trekker frem:

annonse

1: Washington Post anklaget grensepolitiet for død 7-årig innvandrer

Washington Post publiserte en historie i desember med fokus på et 7 år gammelt migrantbarn fra Guatemala som døde mens han ble passet på av en grensepatrulje.

Til tross for Washington Posts misvisende overskrift som tydet på at grensepatruljen hadde skyld i jentens død, avslørte den fulle tidslinjen av hendelsene og uttalelser fra jentens far, som roste grenseagentene, en annen historie.

Historien om jenten som skulle ha dødd under kontroll av grensepolitiet gikk verden over via de internasjonale telegrambyråene, og ble også gjengitt i flere norske aviser.

annonse

2. CNN og The Hill rapporterte om et seksuelt overgrep av den da høyesterettnominerte Brett Kavanaugh uten å nevne at påstanden var blitt trukket tilbake.

Etterforskerne som fremmet påstanden har siden bedt om unnskyldning for å ha gjort en feil, men CNN og The Hill trakk ikke tilbake sine beskyldninger. CNN oppdaterte med en villedende rapportering.

3. New York Times beskyldte USAs senere FN-ambassadør Nikki Haley for å ha kjøpt dyre gardiner på skattebetalernes regning i ambassadørens leilighet i New York.

New York Times skrev: «Nikki Haleys utsikt over New York er uvurderlig. Hennes gardiner kostet 52.701 dollar.» Avisen innrømmet senere at gardinene ble godkjent i 2016, og at Haley ikke hadde hatt noe med saken å gjøre.

4: CNN anklaget Ted Cruz for å være redd for å bli intervjuet av TV-kanalen.

annonse

Den republikanske senatoren Ted Cruz var blant de mange republikanerne som stilte opp i den republikanske nominasjonsprosessen, men tapte mot Donald Trump. CNN påstod at han var redd for å stille opp i TV-programmer i kjølvannet av en skolemassakre i Parkland, Florida. Ted Cruz forklarte på Twitter at han faktisk var blitt intervjuet av CNN i 15 minutter dagen før. CNN unnlot å sende intervjuet.

5: CNN spredte falsk statistikk etter skyteepisode i Texas

Etter en mai-skyting i Texas, hevdet CNN-ankeret Jim Sciutto og politisk korrespondent Sara Murray at det allerede hadde vært 22 skyteepisoder i 2018.

CNNs liste over «skyteepisoder» inkluderte tilfeldig utilsiktede skyteulykker, hendelser som ikke involverte studenter, og tvister i hjemmet – neppe hendelsene som folk flest anser som skoleskyting.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon