annonse
USA har støttet SDF-opprørerne i kampen mot IS nord i Syria. SDF består i stor grad av soldater fra den kurdiske YPG-militsen (bildet). Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu advarer Frankrike mot å støtte den kurdiskledede SDF-militsen i Syria.

Frankrike deltar i den USA-ledede koalisjonen mot den ytterliggående islamistgruppa IS, blant annet med kampfly som opererer fra en flybase i Jordan.

annonse

Franske styrker har også utplassert artilleri på irakisk side av grensa mot Syria, og et ukjent antall franske spesialsoldater er inne på bakken i området.

President Donald Trump hevdet i forrige uke at IS er nedkjempet i Syria, og at USA derfor henter hjem sine bakkestyrker.

Kurdisk milits
Rundt 2.000 amerikanske soldater har vært stasjonert i det nordlige Syria, der de har trent og bistått SDF, som i hovedsak består av soldater fra den kurdiske YPG-militsen.
Tyrkia hevder YPG står i ledtog med den kurdiske PKK-geriljaen, og har satt begge grupper på sin liste over terroristorganisasjoner. USA og EU har også PKK på sin terrorliste.

Frankrike og andre land i koalisjonen mot IS har protestert mot Trump-administrasjonens beslutning om tilbaketrekning, fastholder at islamistgruppa ikke er nedkjempet, og fortsetter derfor krigføringen mot dem.

Vil ha slutt på støtten
Tyrkia reagerer på dette og vil ha slutt på Vestens støtte til YPG.
– Dersom Frankrike ønsker å bidra til Syrias framtid, så er det flott. Men om de akter å gjøre dette ved å beskytte militsen, så vil ikke det tjene noen, sier utenriksminister Mevlut Cavusoglu til avisen Hurriyet.

Tyrkia gleder seg over Trumps beslutning, og Cavusoglu understreker at de tyrkiske styrkene i området er i stand til å “nøytralisere” IS på egen hånd.

Knute på tråden
Tyrkia lover å bistå amerikanerne med tilbaketrekningen og fastholder at de kommer til å renske det nordøstlige Syria for kurdiske opprørere.
– Når vi sier at vi akter å rykke inn, så kommer vi til å gjøre det, sier Cavusoglu.

USAs støtte til de kurdiske opprørerne i Syria har skapt knute på tråden mellom Ankara og Washington. Trumps beslutning om tilbaketrekning har tilsynelatende gjenopprettet forholdet mellom de to NATO-allierte landene.

Det hvite hus kunngjorde julaften at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er invitert til Det hvite hus neste år, men dato for besøket er ikke fastsatt.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]