I Norge og andre vestlige land er julen en av de viktigste høytidene. Julen er overalt i desember, i musikken, gatebelysning og blant stressede voksne på jakt etter gaver, trær og mat. Men i noen land er høytiden forbudt. I Nord-Korea, Saudi-Arabia, Somalia, Tajikistan og Brunei er det på ulike måter ulovlig å feire den kristne julehøytiden.
Den kristne organisasjonen Open Doors, eller Åpne Dører på norsk, arbeider med å hjelpe forfulgte kristne i rundt om i verden. Organisasjonen skriver i en artikkel på sine amerikanske hjemmesider om fem land der kristne minoriteter risikerer livet, bare ved å feire jul. Fire av de fem landene som trekkes frem er land der majoritetsbefolkningen er muslimer.
I det stalinistiske diktaturet Nord-Korea er julefeiring strengt forbudt. Troende kristne må feire julen i hemmelighet i skogen, i hjem med stearinlys eller i uthus ved fengsler og arbeidsleire.
– Utrolig nok risikerer mange nordkoreanere alt for å samles på første juledag og minnes håpet Jesu fødsel bragte verden. Et møte er vanligvis to mennesker som møtes på en parkbenk og stille mumler bønner og lovprising, sier en talsperson for Åpne Dører.
I fjor bestemte landets diktator Kim Jong Un at julefeiring skulle bli forbud. I stedet oppfordret han folket om å feire sin bestemor, Kim Jong-suk, som ble født julaften i 1919. Hun var den første konen til Kim Il Sung, som grunnla det stalinistiske Juche-diktaturet i Nord-Korea.
I det absolutte monarkiet Saudi-Arabia er kristne kirker, kors og forsamlinger av enhver art forbudt. Å skulle ha et tre utenfor huset sitt ville være utenkelig her, ifølge Åpne Dører.
Organisasjonen skriver at kristne konvertitter i Saudi-Arabia er tvunget til å gjemme sin tro, og oppføre seg som om de var muslimer, da frafall fra islam er ulovlig og kan straffes med døden, fengsel eller piskeslag.
Selv om Saudi-Arabias lover tillater private julefeiringer, er det fortsatt slik at feirende kristne er målskiver for offentlige tjenestemenn. I desember 2012 ble det rapportert om at det saudiske politiet ransaket en privat bolig, og arresterte flere enn 40 gjester, kun basert på anklager om at de planla å feire jul.
Tre år senere, i desember 2015, ble det spredt rykter om en økende forekomst av julefeiringer i landet. Dette medførte at statlige medier gikk ut og advarte landets befolkningen mot julefeiring, og antydet at det å hilse folk god jul var det samme som å «godkjenne» den kristne tro. Likevel forteller eksperter og personer som befinner seg i Saudi-Arabia at det er et økende antall hemmelige kristne i landet, og at et økende antall saudiere feirer jul.
I Somalia ble julefeiring forbudt i 2015, seks år etter at landet implementerte islamske sharialover. Hvert eneste år minner myndighetene folket om at julefeiring er forbudt i landet, i offisielle uttalelser.
Ordføreren i Mogadishu uttrykker det slik:
– Jul vil ikke bli feiret i Somalia av to årsaker; alle somaliere er muslimer, og det er ikke noe kristent miljø her. Den andre årsaken er for sikkerheten. Jul er for kristne. Ikke for muslimer.
Samme år ble landets politi, etterretningstjenester og tjenestemenn i hovedstaden instruert i å «forhindre julefeiringer».
Heller ikke i Tajikistan er det noen som kan feire jul åpent, da det er blitt gjort forbudt i de senere år. En resolusjon fra utdanningsdepartementet i det sentral-asiatiske landet forbød markering av julen i det offentlige rom, særskilt ved landets skoler og universiteter. Fyrverkeri og spesiell julemat er forbudt. Det er også forbudt å ha juletre og å gi bort gaver. I 2014 ble den russiske versjonen av julenissen også forbudt i landet.
Brunei er et oljerikt land i Sør-Asia, og er som Norge et av verdens rikeste land, om man ser til kjøpekraftsjustert BNP per innbygger. Men julefeiring er forbudt også her. Her kan man havne i fengsel i opp til fem år, eller få en bot på 20 000 USD, om man blir tatt for å feire ulovlig jul.
Å eie en Bibel kan medføre fengselsstraff på ni år. Bare noe så simpelt som å ha på seg en julenisselue kan medføre at man havner i fengsel. Forbudet mot julen kommer av det strikte, islamske regimet i landet.
I en uttalelse fra myndighetene i hovedstaden Bandar Seri Begawan heter det at enhver offentlig feiring av julehøytiden kan «påvirke» den islamske troen blant muslimene i Brunei.
– Jeg har nylig tatt ned alle kristne dekorasjoner fra kontorveggene mine for å unngå å vekke mistanke hos myndighetene. Jeg er ikke engstelig, jeg er forsiktig, sier James, som leder en kirke i Brunei, til Åpne Dører.