Magnus Carlsen så ut til å være langt mer skjerpet i torsdagens første parti. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse

Magnus Carlsen trøblet tidlig i hurtigsjakk-VM, men er med i medaljekampen etter å ha vunnet fire av torsdagens fem partier.

annonse

I alt står Carlsen med sju seirer på ti av i alt 15 partier. Han avsluttet torsdagen med en tilsynelatende enkel seier over Farrukh Amonatov fra Tadsjikistan. Partiet var over etter 35 trekk.

annonse

– Det var ikke helt det store. Det er egentlig spillet hans som får meg til å se god ut. Han lot meg holde dronningen hans helt ute av spill, og da ble det et kontrollert parti, sa Carlsen til NRK.

Han beskriver det som «ufortjent» at han kun er et halvt poeng bak teten etter to av tre VM-dager. Tidligere torsdag var Carlsen oppgitt over egen innsats.

– Vanvittig nok er det ikke helt kjørt. Jeg spiller som en kråke, sa sjakkens verdensener.

annonse
annonse

Han ligger på delt 8.-plass. Sju spillere har 7,5 poeng.

Bare tull

I torsdagens fjerde parti klarte Carlsen å slå armeneren Hrant Melkumyan til tross for at han kom kraftig bakpå og så ut til å tape. Carlsen måtte flire over at han maktet å overliste Melkumyan til slutt.

– Jeg sitter jo bare og tuller. Jeg ble utspilt og innser at jeg bare står dårlig. Og så blir det verre og verre. Så fikk jeg et håp om remis, men jeg trodde ikke at jeg skulle klare å lure ham, sa Carlsen etter å ha slått armeneren i det 65. trekket.

Reiste seg

Carlsen åpnet hurtigsjakk-VM på overraskende svakt med to strake tap onsdag. Deretter ble det tre strake seirer onsdag før han slo spanske Ivan Salgado i torsdagens første parti og deretter tapte for ukraineren Zubov og så slo russiske Nikita Petrov.

– Problemet er at jeg i det forrige partiet kunne ha fått remis når jeg ville. Men så gikk jeg ikke for det. I ettertid ser jeg at jeg burde hatt et halvt poeng i et par av de partiene jeg har tapt, sa Carlsen etter seieren over Petrov.

– I og med at jeg har tapt tre partier, må jeg vinne de fleste nå. Men jeg synes det går bedre i dag enn i går, fortsatte han.

Carlsen er regnet som en særs god lyn- og hurtigsjakkspiller og er blant favorittene til å vinne årets mesterskap i St. Petersburg.

– Minnet om sjakk

I det første partiet torsdag så Carlsen ut som en ny mann. Han spilte klokt og sprudlet med hvite brikker. Han skaffet tidlig et lite overtak, og mot slutten ofret han en bonde. Det skulle bli utslagsgivende og sørget for en stor fordel både på tid og i stillingen. Lopez måtte gi opp etter 33 trekk.

Også Aryan Tari åpnet dagen med seier. Han slo kinesiske Qi B Chen i første parti, før det ble remis mot Ivan Botsjarov, seier over høyt rangerte Anton Demtsjeko og så remis mot Daniel Fridman. Tari avsluttet torsdagen med tap mot Dmitrij Jakovenko og står med 5,5 poeng etter ti partier.

Norges tredje deltaker, Johan-Sebastian Christiansen, vant første parti torsdag, men kom deretter i skikkelig trøbbel. Etter strake tap mot Saleh A.R. Salem, Inarkijev Jernesto, Aleksej Sarana og Ivan Popov står han med kun fire poeng.

– En tragedie, oppsummerte Christiansen overfor NRK.

Jakter hattrick

Også fredag spilles fem partier før en verdensmester kåres. 29. desember går det rett over til lynsjakk. Da spilles først tolv runder, mens de siste ni går dagen etter.

Carlsen er regjerende verdensmester i klassisk sjakk og lynsjakk. I 2015 forsvarte han tittelen i hurtigsjakk, men har siden da ikke vunnet den disiplinen.

I 2014 ble Carlsen verdensmester i alle tre sjakkdisiplinene. Han jakter dermed sjakk-trippelen for annen gang i karrieren.

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.