Ill Foto: DIRK WAEM / BELGA / AFP / Belgium OUT

Støtten til de to største, flamske nasjonalistpartiene i Belgia, som begge er innvandringkritiske, har økt kraftig etter at den belgiske regjeringen kollapset, grunnet uenigheter rundt FNs omstridte migrasjonsavtale.

Kongeriket Belgia består av to deler, Flandern, der befolkningen hovedsakelig snakker nederlandsk eller flamsk, og Vallonia, der befolkningen hovedsakelig snakker fransk. Det konservative partiet N-VA og Vlaams Belang samler nå til sammen 42 prosent av velgerne i Flandern, ifølge en meningsmåling fra den belgiske avisen Het Nieuwsblad, gjengitt av Le Soir.

Meningsmålingen ble utført like etter att N-VA valgte å tre ut av Belgias koalisjonsregjering, etter å ha gjort det klart at de ikke støtter FNs kontroversielle avtale på innvandringsområdet, Global Compact for Migration. Like etter ble landets statsminister Charles Michel nødt til å melde sin avgang for kong Philippe.

I etterkant har støtten til N-VA på meningsmålingene økt kraftig, mens et annet flamsk nasjonalistparti, Vlaams Belang, har doblet sin oppslutning, fra seks til tolv prosent. Vlaams Belang sitter i den samme partigruppen som Matteo Salvinis Lega og Marine Le Pens Rassemblement National (RN) i Europaparlamentet.

FNs migrasjonspakt er blitt avvist av flere land, også i Europa. Land som Østerrike, Ungarn, Polen og Italia har nektet å signere dokumentet. Men også i land der regjeringen har støttet avtalen, har opposisjonen vært betydelig. De omfattende regimekritiske protestene i Frankrike den siste tiden er et eksempel. Et av kravene fra «De gule vestene» har vært at Frankrike skal avstå fra å signere migrasjonsavtalen.