Foto: Kari Jaquesson

Trimdronningen Kari Jaquesson arrangerer rundreise til Syria neste påske. TV-personligheten forteller Resett at hun mener norske medier operer i tråd med en utenrikspolitisk agenda, og at offentligheten er preget av mangel på kunnskap om de faktiske forholdene i Syria.

Kari Jaquesson er en kjent norsk TV-profil som mange husker som treningsinstruktør i TV2, i tillegg til at hun også har gitt ut bøker om trening og kosthold. Hun er dessuten feminist, og har ikke sjelden skapt debatt. Blant annet har hun vært svært kritisk til samtidens radikale transaktivisme. Nå skal den engasjerte kvinnen arrangere en rundreise i Syria, som hun forteller vil gi de reisende opplevelser og minner for livet.

– Jeg var i Syria for første gang i april 2017 og i april i år. I 2017 var vi 13 personer fra USA, Tyskland, Nederland, Storbritannia, Australia og Norge som møttes i Beirut og reiste til Syria derfra sammen. Norge var godt representert med fire personer. Dette var bare fire måneder etter frigjøringen av Øst-Aleppo, og fremdeles var det soner med kamper, men til tross for det, så jeg hvor vakkert og rikt Syria er, så jeg tenkte at hit må jeg jeg ta med meg folk når det blir fred, og det er det nå, sier Jaquesson til Resett.

Samkjørte medier

Hun mener at norske medier ikke har gjort en god nok jobb i sin Syria-dekning, og at man har gått inn for å fremme et narrativ i tråd med en vestlig, utenrikspolitisk agenda. Stikk i strid med en del norske medier og meningsbærere stiller Jaquesson seg kritisk til at Vesten støtter de ulike sekteriske opprørsgruppene.

– Mediene er så samkjørte, og støtter alltid den utenrikspolitiske agendaen. De presenterer et falskt bilde av Syria. Jeg møter mange som tror hele landet ligger i ruiner, det er jo det mediene viser, men det er helt usant. Ingen av dem snakker med vanlige syrere, kun representanter for terrorgruppene. Mediene serverer et perspektiv som skal få oss i befolkningen til å akseptere det myndighetene våre og såkalte allierte driver med. Hadde folk visst hva vi er med på hadde vi nok blitt veldig sinte på politikerne, mener Jaquesson.

Hun lover de som vil følge med henne til Syria at det ikke vil bli en farlig reise. Dessuten vil reisefølget oppholde seg i Syria under den første påsken i Damaskus uten terrorister i utkantene. Ifølge Jaquesson står kristne tradisjoner sterkt i Syria, og mange syrere feirer påske.

– Dette vil absolutt ikke bli noen skrekk og gru-reise, vi skal besøke alle de store kulturskattene i Damaskus, Aleppo, Homs og Maa’loula. I Maa’loula snakker de fremdeles arameisk, det språket Jesus snakket. Det er historisk sett en unik destinasjon på et unikt tidspunkt. Vi skal også oppleve påskefeiring i byene, og det er første påske etter at terroristene ble bekjempet. Alle feirer påske i Syria, ikke bare de kristne. I år blir det helt spesielt, slår Jaquesson fast.

Foto: Kari Jaquesson

Mer opplyst enn gulfstatene

Hun fremholder dessuten at Syria på mange måter er et mer opplyst, sekulært og moderne samfunn enn eksempelvis gulfstatene, selv om de fleste syrere er muslimer.

– Syria kan på ingen måte sammenlignes med gulfstatene. Kvinners rettigheter er nedfelt i grunnloven, og kvinner holder høye posisjoner i alle lag av samfunnet, også militært og i regjeringen. I gatelivet ser du kvinner med hijab og kvinner uten. Det er på mange måter ikke så ulikt hvordan vi har det her. Syrerne har jo nettopp slåss imot den islamistiske sekterismen. Noe som også er inspirerende og spennende er at her har ikke globalismen befestet seg. I Syria finner du fortsatt et forretningsliv med små enkeltstående forretninger, mens resten av verden preges av de samme internasjonale kjedene, forteller Jaquesson.

– Hva sier du til de som kritiserer deg for å løpe Assad-regiments ærend?

– Jeg synes det er morsomt, for jeg har jo ingen bikkje med i den kampen der. Min kamp er for fred. Vi må få slutt på falske nyheter. Norge er et suverent land, men det er Syria også. Vi må slutte å være med på å finansiere terror og krigsforbrytelser. Jeg har ingen bånd til Syria, selv om jeg jo har blitt glad i landet etter å ha besøkt det, sier Jaquesson.

Foto: Kari Jaquesson

Uvitende journalister

Hun forteller at hun flere ganger har blitt spurt av norske journalister om hun støtter Assad, men fremholder at dette ikke er relevant. Dessuten hevder Jaquesson at norske journalister mangler kunnskap om Syrias styreform.

– Poenget er at journalistene stiller spørsmål om noe som ikke er relevant. Hva jeg synes om den syriske presidenten er ikke viktig. Jeg er ikke syrer, og det er syrerne som bestemmer hvem som skal lede landet deres. Når de spør meg om jeg støtter Assad, spør jeg dem hva de synes om det syriske parlamentsvalget. Da kommer det ofte et glassaktig blikk, og inntrykket er at de ikke engang vet at landet er parlamentarisk styrt. De vet ikke et minimum om det landet de svartmaler, sier trimdronningen.

Jaquessons Syria-reise starter 14. april, og det er plass til 20 personer med i reisefølget. De reisende må først fly fra Norge til Beirut, da vestlige sanksjoner har gjort det umulig å fly direkte inn i Syria. Fra Beirut går ferden videre mot Syrias hovedstad Damaskus, som blir første stopp i Syria. Deretter skal gruppen reise videre rundt i landet, blant annet til Seidnayaklosteret beliggende i den historiske kristne landsbyen Saidnaya, den arameisktalende byen Maal’oula og borgen Krak de Chevaliers. Reisegruppen skal også besøke Aleppo, som før krigen var landets største by, og Homs, også en av landets større byer. Jaquesson lover de som blir med på turen opplevelser for livet.

– De som blir med vil få minner for livet. Det er ikke én eneste person jeg har snakket med som har vært der som ikke vil tilbake. Jeg lovet meg selv at jeg skulle dra dit igjen. Det er så vakkert der, det er 10.000 år med sivilisasjon rundt oss på alle kanter, og syrere er overbegeistret over å få flere turister. Det var tross alt 8 millioner utenlandske turister der i 2010, i fjor allerede over en million, sier medieprofilen avslutningsvis.

Foto: Kari Jaquesson