Det svenske sikkerhetspolitiets logo utenfor deres kontorer i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix
annonse
annonse

Seks personer er tiltalt for terrorplanlegging i Sverige og for å ha sendt penger til ekstremistgruppa IS, opplyser svensk påtalemyndighet.

Tre av personene er tiltalt ved tingretten i Solna for terrorplanlegging. De er tiltalt for å ha skaffet og oppbevart store mengder kjemikalier og annet utstyr i et forsøk på å drepe og såre andre mennesker, skriver Aftonbladet.

– Hvis terrorplanen hadde blitt satt ut i livet, kunne den ha påført Sverige alvorlig skade, skriver påtalemyndigheten.

annonse

De tre, samt tre andre personer, er dessuten tiltalt for «finansiering av spesielt alvorlig lovbrudd», heter det i en pressemelding fra Åklagarmyndigheten. Spesifikt skal de seks ha sendt penger til mottakere i utlandet. Pengene har senere gått videre til IS, opplyser påtalemyndigheten til SVT.

– Bilder av terrormål

Ifølge tiltalen skal de seks mennene mange ganger ha chattet med hverandre om de mistenkte lovbruddene. Påtalemyndigheten viser blant annet til en mengde chattesamtaler og søk på internett som skal styrke påstanden om at minst tre av de tiltalte planla å begå terrorangrep, samt at de hadde en eller annen form for tilknytning til IS.

Ifølge påtalemyndigheten er det også forbindelser mellom det planlagte terrorangrepet og flere bilder av steder i og rundt Stockholm som en av de tiltalte har lagt ut på Instagram.

Usbekistan og Kirgisistan
annonse

Fem av de seks tiltalte har vært varetektsfengslet over lengre tid. Tre av dem ble pågrepet i slutten av april. To ble pågrepet senere i år.

Samtlige tiltalte kommer fra Usbekistan og Kirgisistan. Minst én av dem har ifølge opplysninger TT sitter på, hatt kontakt med Rakhmat Akilov, som er dømt til fengsel på livstid for terrorangrepet på Drottninggatan i Stockholm i 2017.

Hovedforhandlingen er ventet å starte 7. januar og avsluttes i begynnelsen av februar. Samtlige seks tiltalte har i avhør nektet for å ha gjort noe galt.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon