Festen var torsdag formiddag over på New York Stock Exchange. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Etter en tøff start endte Wall Street opp torsdag, men desember har hittil vært en vond måned for verdens børser. Året vil også ende i minus.

Jubelen på Wall Street andre juledag, da verdien av aksjene på Dow Jones-indeksen steg med rekordhøye 5 prosent, fortsatte torsdag etter at handelen først startet med et kraftig fall.

Ved børsslutt var Dow Jones 1,14 prosent opp, mens S&P 500 hadde lagt på seg 0,86 prosent og den teknologitunge Nasdaq-indeksen 0,38 prosent.

annonse

President Donald Trump har gjentatte ganger brukt børsoppgang som målestokk på egen suksess, men både desember måned og 2018 er i så måte dårlig nytt for ham.

Dow Jones har falt med 8,7 prosent den siste måneden og ligger nå 6,4 prosent lavere enn ved årsskiftet.

S&P 500 har falt med 9,1 prosent den siste måneden og ligger 6,9 prosent lavere enn ved inngangen til året.

annonse

Nasdaq har falt med 9,5 prosent den siste måneden og ligger 4,7 prosent lavere enn ved årsskiftet.

Nedgang i Europa

I Europa var det derimot nedgang på børsene torsdag. Hovedindeksen i Oslo falt med drøyt 2,5 prosent til 783,6 poeng torsdag.

Nedgangen den siste måneden har vært på over 8 prosent, og med én handledag igjen av året er lå hovedindeksen nesten 3,8 prosent lavere enn ved inngangen til 2018.

Oljeprisen falt også torsdag og ved 17-tiden ble et fat nordsjøolje solgt for 53,50 dollar fatet, drøyt 3 prosent lavere enn 2. juledag. Prisen på nordsjøolje ligger nå drøyt 20 prosent lavere enn ved årsskiftet.

I Frankfurt falt DAX 30-indeksen med 2,4 prosent torsdag og endte på sitt laveste nivå på to år.

Desember måned har vært den verste siden 1931 ved Frankfurt-børsen, der året sett under ett hittil har gitt en nedgang på hele 19,6 prosent.

Asiatisk uro

London-børsen falt også torsdag, og FTSE 100-indeksen endte 1,52 prosent ned. Nedgangen den siste måneden har vært på drøyt 6 prosent, og nedgangen hittil i år har vært på 14,3 prosent.

Også i Asia har desember vært en urolig måned. Nikkei-indeksen i Tokyo har falt med 9,8 prosent, og nedgangen hittil i år har vært på 11,8 prosent. Torsdag steg imidlertid indeksen med 3,4 prosent.

annonse

Hang Seng-indeksen i Hongkong falt derimot med 0,7 prosent torsdag og nedgangen i desember har hittil vært på drøyt 3,2 prosent. Siden årsskiftet har indeksen falt med drøyt 14,8 prosent.

Hovedindeksen i Shanghai har falt med nesten 25 prosent hittil i år.

Flere faktorer

Børssvingninger i desember er ikke uvanlig, noe som blant annet skyldes at investorene driver gevinstsikring.

Årets desember har vært ekstra urolig, noe som blir tilskrevet flere faktorer. Stor bekymring for hvilke følger handelskrigen mellom USA og Kina kan få for verdenshandelen er én faktor som trekkes fram, president Donald Trumps gjentatte utfall mot den amerikanske sentralbanken en annen.

Brexit bidrar også til usikkerhet blant mange investorene, og det samme gjør Trumps beslutning om å stenge ned deler av USAs statsadministrasjon.

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon