Politiet jobber på et drapsåsted i Moenskogen på Borgenhaugen i Sarpsborg fredag. En person er pågrepet og siktet for ugjerningen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Med parets barn til stede i huset, skal mannen i 30-årene ha drept kona. Mannen er også tiltalt for uaktsomt drap på deres fire måneder gamle sønn i 2017.
annonse

Politiet ble varslet om drapet i boligen på Borgenhaugen utenfor Sarpsborg ved 10-tiden fredag formiddag. Politiet fikk en nødtelefon og rykket ut til adressen i Moenskogen hvor de uten dramatikk pågrep mannen i begynnelsen av 30-årene.

– Politiet kom raskt til stedet og fant en kvinne som var hardt skadd, som senere ble erklært død på stedet. Siktede er gift med avdøde og de har to mindreårige barn sammen, sier politiadvokat Behring Mirzaei.

Parets to barn var til stede i huset da politiet ankom huset. De ble fredag overlatt til barnevernet. Naboer Sarpsborg Arbeiderblad har fått opplysninger fra, skal fredag ha sett en liten gutt med blod på seg.

annonse

Politiets innsatsleder på stedet, Arve Hermansen, opplyste til VG at det ikke var vedkommende som varslet om drapet, som ble pågrepet.

Under en pressekonferanse på politihuset i Ski opplyste politiet at barna planlegges avhørt i tilrettelagte avhør lørdag.

Tiltalt for drap

Den siktede mannen ble tidligere i desember tiltalt for uaktsomt drap på sin egen fire måneder gamle sønn i februar 2017, bekrefter politiet.

– Saken er per nå ikke berammet for hovedforhandling i retten, sier Mirzaei.

Tiltalen ble tatt ut av statsadvokat Andreas Schei 3. desember, men i samråd med forsvareren avgjorde påtalemyndigheten at de skulle vente til over jul med å forkynne tiltalen mot mannen.

– Jeg snakket med politiet og vi ble enige om å vente, så han slapp å få den beskjeden rett før jul. Tiltalen skulle forkynnes for ham etter nyttår, sier forsvareren, advokat Reidar Steinsvik, til NRK.

annonse
Badebalje

Mannens fire måneder gamle sønn ble funnet død i en badebalje i Sarpsborg 16. februar 2017. Faren ble først siktet for å ha forlatt gutten i hjelpeløs tilstand, men politiets etterforskning førte til utvidelse av siktelsen og med tiltale om uaktsomt drap.

Mannen har nektet straffskyld i denne saken. Han satt varetektsfengslet i flere måneder etter dødsfallet, men ble til slutt løslatt av Borgarting lagmannsrett i fjor sommer mot daglig meldeplikt for politiet. Han måtte imidlertid levere inn reisedokumentene sine til politiet ettersom domstolen mente det var en reell fare for at mannen kunne prøve å forlate Norge før saken ble behandlet av retten.

Verken mannen eller den drepte ektefellen er norske statsborgere. Kvinnen hadde fått midlertidig opphold i Norge, etter å ha blitt utvist.

Hittil i år har norsk politi startet etterforskning av 27 drapssaker eller voldssaker med døden følge. Til sammen er det 28 ofre i sakene.

Fakta om drapssaker i Norge i 2018

* 1. januar: 47 år gamle Azad Hamam omkommer i en møteulykke på E18 ved Larvik. Også mannens kone og tre barn blir skadd. En 21 år gammel mann som kjørte i feil kjøreretning, er i Larvik tingrett dømt til 16 års fengsel for forsettlig bildrap. Han har anket dommen.

* 7. januar: En mann i 30-årene siktes for drap på sin tre måneder gamle datter. Hun ble innlagt på Ullevål sykehus i Oslo med kritiske skader 27. desember 2017 og døde 7. januar 2018. Moren er siktet for passiv medvirkning til vold. Familien bor til vanlig i Nordland, men var i Oslo på ferie.

* 13. januar: Janne Jemtland (36) blir funnet død på elvebunnen i Glomma i Våler kommune i Hedmark. Ektemannen ble 10. desember dømt i tingretten til 18 års fengsel for å ha skutt sin kone i hodet med pistol og senket henne i vann så hun døde. Dommen er anket.

* 26. februar: Robin André Svendsen (29) dør kort tid etter at han ble knivstukket under et basketak på Brunholmen i Ålesund. En 30 år gammel mann ble i oktober dømt til 12 og et halvt års fengsel for drapet. Han har anket dommen.

* 10. februar: En 70 år gammel kvinne blir funnet død i en leilighet på Landås i Bergen. Den 43 år gamle sønnen pågripes i leiligheten og siktes for drap. Han blir senere tiltalt for dette. Mannen er kjent utilregnelig.

* 10. mars: En mann i 30-årene dør etter å ha blitt skutt med en pistol i en bolig i Nittedal i Akershus. En 46 år gammel mann er siktet for forsettlig drap. Han sier det var et uhell og han ble løslatt fra varetekt i april.

* 12. mars: En polsk mann (31) blir funnet skutt og kritisk skadd i et garasjeanlegg på Bjørndal i Oslo. Han dør dagen etter på sykehus av skadene. En 32 år gammel norskpakistaner er siktet for drapet. Polakken skal ha vært et uskyldig offer og kjente ikke den siktede.

* 23. mars: En 21 år gammel mann blir funnet død utenfor en boligblokk i Fyllingsdalen i Bergen i 5-tiden om morgenen. En 21 år gammel mann har forklart at han slo kameraten i hodet med en flaske før han lempet ham ut fra sjuende etasje. Han er siktet for drap.

* 9. april: Den 38 år gamle marokkanske kvinnen Houda Lamsaouri blir funnet død i sin bolig på Notodden i Telemark. Den tidligere ektemannen hennes, en 53-åring fra Syria, pågripes og siktes for drap to dager senere.

* 28. juni: En mann i 60-årene blir kritisk skadd i en voldshendelse på en institusjon for bostedsløse i Drammen 26. juni. Han dør to dager senere. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for forsettlig drap. Siktede kan bli overført til tvungent psykisk helsevern.

* 1. juli: 27 år gamle Veronika Kocabkova blir kritisk skadd i en knivstikking på Tiffani Café på Frogner i Oslo. Hun dør en drøy uke senere. En 51 år gammel mann, også han tsjekkisk statsborger, er siktet for drap. Han har ett barn med kvinnen.

* 14. juli: 18-årige Håvard Pedersen blir knivstukket på jobb på Coop Byggmix i Vadsø. Han blir erklært død kort tid etter. En 18 år gammel mann som kom til Norge som mindreårig asylsøker fra Afghanistan i 2015, er siktet for drapet som ble begått da han skal ha vært 17 år gammel. Politiet mener mannen egentlig er en 20 år gammel mann fra Pakistan. De rettspsykiatrisk sakkyndige mener han var psykotisk da drapet skjedde, og påtalemyndigheten la ned påstand om tvungent psykisk helsevern da saken gikk for retten i desember.

* 30. juli: 13-årige Sunniva Ødegård blir funnet død på Varhaug i Rogaland. En nå 18-årig gutt fra samme sted er siktet for drap.

* 19. august: En kvinne i 20-årene blir knivstukket og drept i en bolig i Kapellveien på Kjelsås i Oslo. En mann 20-årene er pågrepet og siktet for drap. Begge var asylsøkere med midlertidig opphold i Norge. Politiet tror de hadde et kjærlighetsforhold.

* 14. september: En mann i 40-årene og hans 13 år gamle sønn blir funnet døde av skuddskader i en bolig på Elverum i Hedmark. Politiet mener faren først drepte sønnen, før han tok sitt eget liv.

* 17. september: Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17) blir drept i en bolig for asylsøkere i Prinsens gate i Trondheim sentrum. En 19-årig mann, som blir skutt i beinet under pågripelsen på Trondheim sentralstasjon, er siktet for drapene. Alle de involverte har bakgrunn fra Afghanistan.

* 17. september: En 24 år gammel kvinne fra Sudan blir funnet død etter en brann i en kjellerleilighet i Egersund. Hennes 28 år gamle ektemann, også han fra Sudan, blir dagen etter siktet for drap. Han nekter for å ha drept kona.

* 26. september: En 49 år gammel kvinne blir drept med skytevåpen i en leilighet på Oppsal i Oslo. En mann i 50-årene blir pågrepet på stedet. Mannen, som skal ha vært kvinnens kjæreste, hevder at våpenet gikk av ved et uhell.

* 15. oktober: Heikki Bjørklund Paltto (24) fra Mysen Østfold blir knivstukket og drept i en leilighet i Arbos gate på Majorstuen i Oslo. Den svenske statsborgeren Makaveli Lindén (20) blir pågrepet av politiet i Frankrike en uke etter drapet. Han blir trolig utlevert til Norge på nyåret.

* 31. oktober: En 16 år gammel jente blir knivdrept på Vinstra i Nord-Fron kommune i Oppland. En 16 år gammel gutt er pågrepet og siktet for drapet.

* 22. november: Stig Anders Johansen (35) fra Stokmarknes blir funnet død i en leilighet på Sortland i Vesterålen. En mann i slutten av 30-årene er siktet for forsettlig drap.

* 26. november: En mann i slutten av 60-årene blir fredag 23. november funnet død etter en brann i en kommunal leilighet på Leirsund i Skedsmo kommune. Mandag 26. november ble to menn på 32 og 57 år pågrepet og siktet for drap.

* 29. november: En 43 år gammel tobarnsmor som ble funnet hardt skadd i Hurum tirsdag 27. november, dør på sykehus i Oslo. Kvinnens samboer (58) er siktet for grov kroppsskade med døden til følge.

* 14. desember: En kvinne i 30-årene er siktet for grov kroppsskade med døden til følge etter at en 52 år gammel kvinne skal ha blitt kastet ut fra en veranda i andre etasje i et hus i Larvik. Hendelsen skjedde i november.

* 15. desember: En 37-årig latvisk mann siktes for drap ved å ha stukket ned Piotr Bogusz (57) i Holmenkollen i Oslo. Drapet fant sted sent om natten under et julebord i Skiforeningens utleielavvo.

* 23. desember: En 27 år gammel mann i Sandnes i Rogaland er siktet for å ha drept sin 55 år gamle far med stump vold mot hodet. Det var den siktede selv som varslet politiet, og han har erkjent drapet. Far og sønn er begge finske statsborgere. Faren er opprinnelig fra Marokko.

* 28. desember: En mann i 30-årene blir siktet for å ha drept kona i boligen deres i Sarpsborg. Parets to mindreårige barn var til stede i boligen. Mannen var fra før tiltalt for uaktsomt drap på en fire måneder gammel sønn i 2017.

———————————————————————————————————————————————————–

** 17. desember: Maren Ueland (28) fra Bryne og danske Louisa Vesterager Jespersen ble funnet drept ved en tursti i Toubkal nasjonalpark i Atlasfjellene i Marokko. Marokkansk politi knytter drapene til ytterliggående islamisme og har fastslått at det dreier seg om en terrorhandling. Fire menn som er pågrepet og siktet for drapene, har erklært sin tilhørighet til islamistgruppa IS. Til sammen 18 menn er pågrepet så langt i etterforskningen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.