Oslo 20150711. En gruppe turister studerer skulpturene ved "Monolitten" i Frognerparken og Vigelandsparken i Oslo. Parken har over to hundre skulpturer laget av Gustav Vigeland. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Neste år er det 150 år siden Gustav Vigeland ble født, og det skal markeres flere steder. Det blir utstillinger, mynt, eget frimerke og stor bursdagsfest.

Gustav Vigeland (1869–1943) er Norges største billedhugger, mest kjent som skaperen av Vigelandsparken i Oslo. Parken inneholder rundt 200 av hans skulpturer, blant de mest kjente er Sinnataggen, Monolitten og Livshjulet. Parken har hvert år rundt én million besøkende.

– Vigelandsjubileet 2019 skal feire mannen bak Norges største turistattraksjon. Vi ønsker også å løfte fram mangfoldet i Vigelands produksjon. Vigeland var blant annet en anerkjent portrettkunstner, og lagde noen av landets flotteste monumenter, sier konservator Guri Skuggen ved Vigeland-museet. Hun er også prosjektleder for jubileumsåret.

Vigeland-museet drives av Oslo kommune, som forvalter Vigelands kunst. Kommunen har i alt bevilget 5,8 millioner kroner til planlegging og gjennomføring av jubileet.

Samtidige

Det største arrangementet i jubileumsåret blir en stor utstilling i Vigeland-museet, som åpner på Gustav Vigelands fødselsdag 11. april. Til utstillingen skal museet låne inn skulpturer fra andre institusjoner i Norge og i utlandet.

Det skal blant annet lånes inn skulpturer fra franske museer av Auguste Rodin, Constantin Meunier og Antoine Bourdelle, som alle virket samtidig med Vigeland.

– Vi har vært opptatt av å hente arbeider av kunstnere vi vet Vigeland var opptatt av, og som var store samtidig med ham, sier Skuggen.

Det er også et mål å vise hvor betydningsfull Vigeland var i sin samtid, understreker hun.

– Han var ikke så stor i verden som Munch, men det hadde også sammenheng med at han ikke var noen pådriver for å gjøre seg kjent utenfor Norge. Men de gangene han stilte ut i utlandet, ble hans arbeider lagt merke til. Han stilte blant annet ut sammen med Auguste Rodin, og han ble regnet som en av de viktigste billedhoggerne i sin samtid, sier Skuggen.

Hele 1. etasje på Vigeland-museet kommer til å være viet jubileumsutstillingen, som vil stå fram til 15. september.

– Vi håper jo at de mange turistene som besøker Vigelandsparken, også vil ta en tur innom jubileumsutstillingen, sier konservatoren.

Vigeland-museet ligger like ved parken, og inneholder kunst fra hele kunstnerens karriere, hans atelier og leilighet.

Vandreutstilling

I jubileumsåret skal også en vandreutstilling landet rundt. Dette er et samarbeid mellom Vigeland-museet og Nasjonalmuseet. Utstillingen består av 21 skulpturer, 15 i bronse og seks i gips, og åpner i Stavanger 23. mars neste år.

Utstillingen har fått tittelen «Angsten står i sofaen», og skal i 2019 også vises i Buen kulturhus i Mandal og Kunstmuseet Kube i Ålesund. I 2020 skal den vises på Romsdalsmuseet i Molde, Sogn og Fjordane museum i Førde, Alta museum, Nordlandsmuseet i Bodø og Haugesund Billedgalleri.

– Gjennom utstillingen inviteres publikum til å reflektere over Vigelands betydning og relevans i dag, i det den griper inn i eksistensielle tema som ensomhet, uro, lengsel og utenforskap, skriver Nasjonalmuseet på sin nettside.

Mynt og frimerke 

Neste år blir det også Vigelandutstilling i Trondheim Kunstmuseum (TKM), og en stor Vigelandutstilling på Thielska Galleriet i Stockholm.

Det kommer også ut et eget jubileumsfrimerke, og Norges Bank har besluttet å utgi en 20-krone sirkulasjonsmynt med spesialpreg for å markere jubileet.

Selve åpningen av jubileet skjer i Oslo rådhus 10. april, mens det blir stor bursdagsfest i Vigelandsparken i juni. Programmet her er ikke klart ennå, men det blir blant annet konserter og barnearrangementer.

(©NTB)

[email protected]