Illustrasjonsbilde. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Det amerikanske analyse- og opinionsundersøkelsesfirmaet Pew Research Center, har vurdert 34 europeiske lands grad av religiøsitet gjennom å se på religiøst oppmøte, bønnefrekvens, tro på Gud og selvuttalt betydning av religion i ens liv, og plassert dem i en rekkefølge med «høyt religiøst» på topp.

Undersøkelsen plasser Norge midt på treet som nummer 17. Våre skandinaviske naboland er langt mindre religiøse og havner nesten på bunn. Sverige som nummer 30 og Danmark som nummer 32, sammen med Tsjekkia, de nest mest sekulære landene i Europa. Minst religiøsitet finnes kanskje overraskende i Estland. Mest religiøsitet finnes i Romania, Armenia og George, fulgt av Moldova, Bosnia, Kroatia og Polen.

Analysen til Pew Research Center inkluderer alle voksne som rapporterer at de er svært oppmerksomme på minst to av de fire tiltakene, mens de ikke rapporterer et lavt nivå av religiøs overholdelse på noen av disse fire områdene: delta i religiøse tjenester minst en gang i måneden, bønn minst daglig, å tro på Gud med absolutt sikkerhet og si at religion er svært viktig for dem.

annonse

I tillegg, hvis en person rapporterer et lavt nivå av religiøsitet på et av tiltakene (som eksempelvis sjelden eller aldri går på religiøse tjenester), vil de fortsatt bli vurdert som «høyt religiøse» hvis de rapporterer høy religiøs oppførsel i de tre andre tiltakene, forklarer forskningssenteret.

Ved å bruke det kombinerte målet viser det seg at sentral- og østeuropeere generelt er mer sannsynlige enn vesteuropeerne til å være høyt religiøse. For eksempel, i Armenia og Hellas er omtrent halvparten av alle voksne svært religiøse. Imidlertid kvalifiserer kun en av ti personer i Danmark, Sverige og Storbritannia som svært religiøse etter disse kriteriene.

Sentral- og østeuropeere er mer sannsynlige enn vesteuropeerne til å si at religionen er svært viktig i deres liv, de går i religiøse arrangementer minst en gang hver måned, de ber hver dag, og de tror på Gud med absolutt sikkerhet. Halvparten eller flere voksne i Armenia, Bosnia, Georgia, Hellas og Romania sier at religion er svært viktig i deres liv, sammenlignet med om lag ti prosent i Frankrike, Tyskland, Storbritannia og flere andre vesteuropeiske land, skriver Pew Research Center.

Samtidig har ikke alle land i Vest–Europa lavt nivå av religiøst engasjement, og ikke alle land i sentral- og Øst-Europa ligger i den øvre delen av indeksen.

annonse

For eksempel er 37% av portugisiske voksne svært religiøse, betydelig mer enn andre vesteuropeiske land og i tråd med Polen. Tsjekkia og Estland har religiøsitetsnivåer som ligner Danmark, merkbart lavere enn de i de fleste andre sentral- og østeuropeiske land.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon