Illustrasjonsbilde. Kongos president Joseph avbildet Kabila. 9. desember, 2018. REUTERS/Benoit Nyemba/File Photo
annonse
annonse

Kongos president trosser ekspertråd og forsvarer beslutningen om å nekte rundt 1 million velgere å stemme i søndagens valg. Protestene fortsetter øst i landet.

I siste liten besluttet president Joseph Kabilas regjering denne uka å utsette presidentvalget i byene Beni og Butembo. Begrunnelsen er fare for spredning av det dødelige ebolaviruset, men valget er ikke utsatt i andre ebolarammede områder.

I et intervju med nyhetsbyrået AP motsier Kabila rådene fra både egne helsemyndigheter og Verdens helseorganisasjon (WHO), som har sagt at nødvendige forholdsregler er tatt for at folk skal kunne stemme. Det omfatter blant annet at alle desinfiserer hendene før og etter at de har stemt.

annonse

Kabila hevder likevel at ebolaviruset kan spres gjennom bruk av valgmaskinenes berøringsskjermer og at hundrevis av andre dermed kan bli smittet

Inntil denne uka har ebolautbruddet i Kongo vært ansett som en utfordring, men ikke et hinder for valget. I Beni og Butembo har innbyggerne fått beskjed om at de ikke får stemme på ny president før i mars neste år, lenge etter at Kabilas arvtaker skal være tatt i ed i januar. I Beni brøt det fredag ut protester for andre dag på rad. Politi og soldater skjøt med skarpt for å spre demonstrantene.

Valget i Kongo skulle egentlig vært avholdt for over to år siden, og Kabila kan ikke stille til gjenvalg. Den siste utsettelsen har vakt voldsomme reaksjoner blant innbyggere og opposisjonen, som mener regjeringens egentlige hensikt er å sikre at Kabilas håndplukkede presidentkandidat velges.

annonse

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon