Krigsseilermonumentet på Bygdøy. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
annonse
annonse

I Kristiansand så ligger det et skip som heter Hestmanden, skipet er i dag et nasjonalt minnesmerke.
Hestmanden var operativ i 2 verdenskriger, og den er dag blitt et formidlingsbygg som forteller og ærer den innsatsen Krigsseilerne gjorde under krigene. Det har også vært planlagt å dra på turne i 2020 rundt hele norske kysten, i forbindelse med at det er 75år siden frigjøringen.

Men rett før jul så kunne vi lese i  Fædrelandsvennen at Krigsseilermuseet Hestmanden kan bli liggende ved kai i 2019 på grunn av manglende driftsstøtte fra staten. Hvis det ikke kommer midler, så er det ikke bare trist for Agder, men for alle som mener at krigsseilernes innsats under de to verdenskrigene burde markeres tydelig og respektfullt i forbindelse med 75-års markeringen. Det er allerede kommet midler til å sette i stand maskinen og etablere formidlingsfasiliteter om bord, men man er avhengig av midler til drift og vedlikehold hvis man skal ha Hestmanden i operativ stand.

Hestmanden lånes i dag av blant annet forsvarsdepartementet til store nasjonale markeringer, og det er noe man burde fortsette med, men uten tilstrekkelig med driftsmidler så kan det være vanskelig å få til.  Et annet argument som burde veie tungt for å få tilstrekkelig med driftsmidler er den unike innsatsen som legges ned av frivillige. Det blir lagt ned enormt med dugnadstimer i Hestmanden, venneforeningen la ned 8500 dugnadstimer i 2017. Venneforeningen gjør dette for at de vil se Hestmanden som et seilende skip, som ærer krigsseilernes innsats.

annonse

Vi er mange som ble skuffet over manglende midler til Hestmanden i statsbudsjettet for 2019, samtidig som det kom 175 millioner til Kunstsilo i Kristiansand. Manglende støtte til Hestmanden er trolig en direkte konsekvens av investeringstilskuddet som ble gitt til Kunstsilo prosjektet. Jeg tror at de som har jobbet for Kunstsilo har vært tydelige, og brukt sin innflytelse for å få på plass penger, og dette har sin konsekvens for Hestmanden. Det har vært et press fra politisk ledelse i flere byer, og i begge fylker om at Kunstsilo penger må på plass, og nå ser vi til hvilken pris.

Det er fortsatt håp for at Hestmanden kan seile og besøke flere havner i 2020, men da må det komme driftsmidler i revidert statsbudsjett våren 2019. Jeg har tro på at det er mulig, men det krever at vi som politikere i Norge, gjør en innsats inn mot Storting og regjering.

Jeg har faktisk tro på at regjeringen vil ivareta minnesmerket som hedrer krigsseilerne, og hvis vi er flere som står opp og sier tydelig ifra så kommer det midler til drift. KrF, Høyre og Venstre i Kristiansand har vært sterke pådrivere for Kunstsilo, og de er også en del av budsjettflertallet på Stortinget. Så jeg mener at disse partiene har et ekstra ansvar for at Hestmanden får midler i revidert statsbudsjett til våren.

annonse

Minnesmerket over krigsseilerne er viktig, det er en del av vår historie. Kunstsiloen er ikke viktig, og derfor burde den heller ikke prioriteres økonomisk fremfor andre kulturinstitusjoner.

 

 

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon