FN-observatører ankom lørdag 22. desember Hodeida. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

Houthi-opprørerne har i henhold til en FN-plan gitt fra seg kontroll over havneanlegget i Hodeida i Jemen til marinen og kystvakten, opplyser sikkerhetskilder.

annonse
annonse

Overføring av kontroll over havneanlegget fant sted lørdag under oppsyn av observatører fra FN som del av en avtale som de krigførende partene ble enige om under fredssamtalene i Sverige tidligere denne måneden, ifølge sikkerhetskilder.

annonse

Samtalene i Sverige denne måneden endte også med en avtale om utveksling av til sammen 15.000 fanger fra begge parter 20. januar.

Jemen ble kastet ut i borgerkrig i 2014 da Houthi-opprørerne tok kontroll over hovedstaden Sana. Opprørerne kontrollerer i dag mesteparten av det nordlige Jemen, inkludert den strategisk viktige havnebyen.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

En koalisjonsstyrke ledet av Saudi-Arabia har kjempet på Jemens internasjonalt anerkjente regjerings side mot Houthi-militsen siden 2015. I Hodeida har koalisjonsstyrken bistått med flystøtte mens regjeringsvennlig milits har kjempet på bakken.

Over 70 prosent av all import til Jemen har tidligere skjedd via havnen i Hodeida, som har vært livsnerven for millioner av mennesker som er avhengige av nødhjelp.

14 millioner mennesker i Jemen, nesten halvparten av befolkningen, er ifølge FN nå truet av sult. Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept i krigen siden koalisjonen gjorde inntog i det fattigste landet på den arabiske halvøy.

(©NTB)

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.