Magnus Carlsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse

Magnus Carlsen storspilte og vant lynsjakk-VM uten tap. Han er førstemann til å vinne fire VM-titler i sjakkens raskeste «fartsdisiplin».

annonse

Den norske tittelforsvareren tok teten alene fra søndagens første parti og slapp aldri taket. Spenningen varte helt inn til mesterskapets 21. og siste parti. Avgjørelsen falt da Carlsen slo ukrainske Anton Korobov med hvite brikker.

annonse

Han ble verdensmester med 13 seirer og åtte remis over to dager i St. Petersburg. Til slutt var det bare polske Jan-Krzysztof Duda som kunne snyte den norske eneren for nok en VM-tittel. Et halvt poeng skilte i toppen før siste runde.

Det ble drama i Carlsens nest siste parti. Da skulle han møte barndomsvennen Jan Nepomnjatsjtsji, men russeren var ikke på plass ved brettet da partiet startet. Dommeren satte i gang klokka, og først halvannet minutt senere dukket Nepomnjatsjtsji opp.

Carlsen utnyttet ikke tidsfordelen mot kompisen. Han lot den jevnaldrende russeren få remis da han spurte om det. I sosiale medier ble Carlsen hyllet for å vise god sportsånd. Sjakkeneren fra Lommedalen ville at dommeren skulle stoppe tiden da Nepomnjatsjtsji var borte, men ble ikke hørt.

annonse
annonse

Ingen har tidligere klart å ta fire VM-titler i lynsjakk. Carlsen har i likhet med Aleksandr Grisjtsjuk hatt tre lynsjakktitler fram til nå. Triumfen gjør at Carlsen også er den første i sjakkhistorien med ti VM-titler totalt.

Forrykende spill

Carlsen gikk ubeseiret gjennom samtlige av lørdagens tolv VM-partier og fortsatte storspillet søndag. Den norske tittelforsvareren slo i tur og orden Anish Giri, Wang Hao, Zhamsaran Tsydypov og Savelij Golubov på overlegent vis.

Med hvite brikker innledet han søndagens første parti svært offensivt. Giri havnet kjapt i kjempetrøbbel og var ikke i nærheten av noe som helst. Til slutt rant tiden ut for nederlenderen.

annonse
Reklame

– Det er mange som har fantasier på hva som er den beste måten å starte dagen på. Dette er min, sa Carlsen til NRK med et lurt smil om munnen.

Han var åpenbart strålende fornøyd med å ha ydmyket Giri i St. Petersburg. Carlsen kjenner Giri svært godt. De to har holdt en ordkrig gående i en årrekke.

Fortsatte storspillet

Det var knyttet spenning om USA-stjernen Hikaru Nakamura ville bryte Carlsens ubeseirede rekke i det 17. partiet, men med hvite brikker presset nordmannen fram evig sjakk, og rivalene måtte ta til takke med remis.

Duda kunne tangere ledelsen, men spilte patt mot Sergej Karjakin, som var Carlsens VM-motstander i klassisk sjakk i 2016.

Videre ble det remis mot Boris Gelfand og seier mot Shakhrijar Mamedjarov for nordmannen.

Ingen trippel

Carlsen kom til Russland med et mål om å kopiere trippelbragden fra 2014, men en elendig åpning med to sensasjonelle tap ødela tittelmulighetene i hurtigsjakk-VM. Carlsen meldte seg senere på i gullkampen igjen, men måtte til slutt nøye seg med en 5.-plass.

28-åringen har ikke vært verdensmester i hurtigsjakk siden han mistet tittelen i 2016, og det gikk heller ikke veien i St. Petersburg. I lynsjakk har Carlsen derimot gjort det langt bedre de siste årene, og den trenden har fortsatt i årets mesterskap.

I november tok Carlsen nok sin fjerde VM-tittel i klassisk sjakk. Tidvis hanglet han seg gjennom tolv strake remis mot Fabiano Caruana, men i omspillet feide han amerikaneren av brettet. Da var han sin motstander totalt overlegen i hurtigsjakk.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.